Links

Filmen is weergeven van een aantal foto's per seconde. Bij de oude smalfilm was dat duidelijk zichtbaar en kon je dan ook per beeldje knippen met bijvoorbeeld een schaar. Bij de huidige digitale technieken zie je dat pas bij de montage als afzonderlijke beelden terug. Op de website van het cameramuseum staat een mooie opgave van de tijdlijn van de fotografie.


Veel sites bieden goede informatie voor amateurfilmers. In onderstaand overzicht zijn een aantal links opgenomen. Uiteraard is dit overzicht niet compleet. 

Nederlands  Startpagina voor de amateurfilmers

Nederlands  Videofilmer

Het is een website voor amateurs die betere videofilms willen maken. Er is een cursus voor beginnende videofilmers. Maar er zijn ook tips voor gevorderde filmers die een speelfilm of zelfs een bedrijfsfilm willen maken. En er zijn een groot aantal verhalen over allerlei onderwerpen.


Nederlands

Videobewerken.nl (Extreme IT, Stellendam)

Videoberwerkers.nl 

Studio9plus computerclub Maastricht (Pinnacle 9 en later, Avid, Moviemaker)

USAVIMEO Videoschool

Vimeo voor het uploaden en downloaden van films is wel bekend. Minder bekend is dat aandacht wordt besteed aan video opnamen en bewerking: zie lessons

NederlandsStichting ABCinema

De stichting heeft tot doel het bevorderen van de kennis en techniek met betrekking tot het maken van films en tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het verspreiden van een interactieve, digitale filmcursus waarin onder andere kennis wordt overgedragen.

Nederlands Website van Ben Verbeek

VlaamsSlashCam digitales video online (veel informatie over montage, videofilmer, digitaal video en HDV)

engelsMacVideo

Veel aandacht voor videomontage met Final Cut Pro, Avid en Adobe Premiere op de Mac. Elk van deze montage pakketten wordt behandeld

Cursussen

Geluidseffecten

engelsGeluidseffecten (Sounddogs.com)


NederlandsNederlandse Vereniging voor Geluid- & Beeldregistratie


USA
Mixcraft Multi-track recording studio (PC)

Forums:

     Videomailclub (van Film-Videoclub De Venen)

USA   Video Friends forum

Officiële organen:

Nederlands    NOVA: Orgaan videoclubs in Nederland

Engels   UNICA: Membre Cinéma et de la Télévision á l'Unesco

Nederlands    Buma/Stemra    
Buma/Stemra vraagt aan iedereen die muziek openbaar maakt een vergoeding. In principe heeft u vooraf toestemming nodig indien u muziek op uw website gebruikt. Veel mensen zijn hiermee onbekend en daarom attenderen wij u hierop. Handig is dat u niet per muziekwerk toestemming hoeft te vragen bij verschillende muziekauteurs.

Nederlands     Filmmuseum 

Het Filmmuseum is het grootste en belangrijkste centrum voor de cinematografie in Nederland. Het heeft een verzameling films in zijn beheer die de hele filmgeschiedenis omspant: van stille films uit de beginperiode van de cinema (eind 19de eeuw) tot en met de nieuwste digitale producties.

 Nasa bestanden gratis als achtergrond film

screenshot 139

NASA makes their entire media library publicly accessible and copyright free
Montagesystemen

   Apple iMovie

 USA     Apple Final Cut Pro X (FCP X)

     Apple Final Cut Fans 

engelsFCP.co

   Magix Video de Luxe

Nederland

Pinnacle Studio (Avid)

  Magix.info (Multimedia Kennis Community)


USASony Vegas (Movie Studio en Vegas Pro)

videobladen_bestanden/DuitslandMacrosystem / Casablanca (Genk - Belgie)

USAUnited KindomDuitsland  Ulead Videostudio

Leveranciers van video-apparatuur

 

Nederlands Canon

Nederlands Sharp

Nederlands JVC

Nederlands Sony

Nederland Panasonic

Downloads:

Frans  De Clic Video (Download o.a. Hollywood FX & Pinnacle Studio, Prodad, Boris FX)

Franse meertalige website, Nederlandse vertaling automatisch vanuit het Nederlands, waardoor niet foutloos. Ook menu niet altijd vertaald, waardoor enige kennis van Frans wenselijk is. Verwijzingen naar Pinnacle, Boris FX, ProDad, Ulead, Adobe, Virtualdu

Nederlands HERNO digitalisatie

digitaliseren films

Veel mensen hebben ze nog op zolder liggen: de smalfilmbeelden en dia’s van vaak tientallen jaren geleden. Familiebeelden, vakantie- en tijdsbeelden liggen vergeten te wachten onder een laag stof. Want wie heeft er tegenwoordig nog de apparatuur om ze af te spelen? En als de apparatuur er nog is dan geeft het een hele organisatie om de oude films en dia’s te vertonen. Rustig liggen is dan ook vaak het lot van de films en dia’s . Om er alsnog van te kunnen genieten is digitalisering de oplossing. Het bewaren van opgenomen beelden op dvd zorgt er ook voor dat ze sneller vertoond worden. De geschiedenis blijft zodoende ook voor het nageslacht leven en een stuk Nederlands cultureel erfgoed gaat niet verloren.


Nederlands  Welke DVD-schijfjes bieden het beste brandresultaat?

Hardware.Info, maandag 04 augustus 2008 door Koen Crijns, views: 57.723

DVD-schijfjes zijn verkrijgbaar van uiteenlopende merken. Welke is de beste keuze? Wij testten 30 soorten en onderzochten de compatibiliteit met twaalf 20x speed DVD-branders.

Uit de recent op onze site gepubliceerde DVD-brandertest blijkt wel dat het kwaliteitsverschil tussen DVD-branders het afgelopen jaar flink is afgenomen. Zelfs de slechtste brander in de test scoorde nog een zeer ruime voldoende, dat is wel eens anders geweest. Een goede brander is natuurlijk slechts de helft van het verhaal, want om een bevredigend resultaat te behalen is het gebruiken van een goed type DVD-schijfjes minstens zo belangrijk. Voor deze test gingen we aan de slag met tien soorten DVD+R, tien soorten DVD-R, acht soorten DVD+R DL en twee soorten DVD-R DL. Alle schijfjes hebben we getest op de verschillende 20x speed DVD-branders die we in het vorige artikel hebben beschreven. 

Test je computersnelheid en tips voor verbetering

USA www.pcpitstop.c

 CluB Webmaster:  Harry van der Burgt