2005-05-25 Spelen met treintjes en animatie

25 mei 2005 geen Groepsfilm maar…..

“Spelen met treintjes of toch enkelbeeld animatie”

Begin mei zijn een aantal enthousiaste leden van onze club in Zoetermeer aan het werk geweest om opnamen te maken voor de groepsfilm (werktitel Smaragd). Helaas kon de planning niet helemaal aangehouden worden, zodat we deze avond de resultaten nog niet konden bewonderen. Dit houden we tegoed voor het najaar.

De extra tijd gaf Bert de gelegenheid om een aantal leden wat in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun werkzaamheden voor de club.


treintjes

Gelukkig had Ben zich beschikbaar gesteld voor een reserve programma. We zouden ons deze avond bezighouden met “Stop motion”.

Dat was weer eens wat nieuws. Gelukkig bleek dit nog mee te vallen en bleek dit een ander woord te zijn voor “enkelbeeld animatie” of “beeldje voor beeldje”. Of toch niet….

In de praktijk bleek het wel te gaan om een “stop de beweging…… film een paar tellen …. Begin weer te bewegen etc”

Om dit te illustreren werd een spoorweg aangelegd, compleet met wegen en diverse auto’s en figuren. Alles van Lego. Rond de tafel hadden zich een aantal actieve filmers (actieve spelers) geschaard, die op commando van Ben het hun toegewezen figuurtje over een bepaalde afstand moesten verplaatsen. Zonder draaiboek leverde dit hilarische taferelen op, omdat het tempo niet door iedereen werd begrepen.


trein begintrein einde

Links Het begin……. 

Rechts Wat filmers er van maken…..

Uiteindelijk resulteerde dit in een ongeval op de overweg. Ben was hiermee zeer tevreden omdat dit ook de bedoeling bleek te zijn. De werkwijze met “opname nu….stop” resulteerde uiteindelijk in enkele minuten opnamen, die nog deze avond op de computer werden verwerkt tot een film van 10 seconden. Hierbij bleek de methode “opname … stop” wel te werken, omdat op dit geluid de opnamen konden worden gesplitst. Een en ander behoorde nog wel een verfijning te krijgen, maar duidelijk werd wel wat de bedoeling van het geheel was. Zo werd ook de kreet “stop motion” uiteindelijk voor een ieder duidelijk!

Harry en John


© FVCZ.NL