2005-11-30 NoPro filmisch

Al weer de derde NoPro filmisch avond van het najaar met toch weer enkele films. Zo had Gerrit van Doornen bij het opruimen nog een oude film gevonden van een clubavond in de Graanschuur. In 1986 hadden we daar een avond met Barend de Vries (voor diegenen die al langer lid zijn geen onbekende) over het maken van een documentaire. We zagen daarbij nog een aantal bekenden, die het werk van pottenbakster Krina van Leeuwen en een bloemiste op super-8 probeerden vast te leggen. Barend de Vries gaf daarbij aan waar bij het maken van een documentaire rekening moet houden.

Oostvaardersplassen” werd door Jaap Leeuwe opnieuw vertoond. Het betrof hierbij een wat aangepaste montage, voorzien van commentaar. Met betrekking tot het commentaar werden nog wat adviezen gegeven. De film kan nog aan kracht winnen, wanneer enkele onrustige beelden worden verwijderd. De dan optreden springers moeten worden vermeden door de volgorde wat geweld aan te doen. Het proberen waard, want er zitten echt prachtige beelden bij.

clubblad_december_2005kleur

Ongeveer 12 jaar geleden was Gerrit van Doornen op Ile de Re, een eiland voor de Franse westkust. Hij beklom daar onder meer de bekende vuurtoren (met mooie opnamen van het trappenhuis), bezocht het park Ark van Noe en maakte opnamen van een optreden van toetsenist Claude. De vogels van het park werden daarbij als inserts gebruikt bij de muziek. Leuk om naar te kijken, prettig om naar te luisteren.Jaap Leeuwe nam ons mee naar Pompeji en Herculaneum, waar de overblijfselen na de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na C. werden bezocht. Goed commentaar. Veel aandacht voor details, met name de mooie freso’s en mozaïeken. Wel zou de muziek wat zachter mogen t.o.v. de stem.

clubblad_december_2005kleur

Omdat de senioren caravanclub erg reislustig is, nam Gerrit van Doornen ons ook nog even mee naar de Spaanse kant van de “Pyreneeën” (2004). We mochten genieten van de mooie en rustige natuur, alles voorzien van het inmiddels van Gerrit bekende goede en duidelijke commentaar. De opnamen van de zg zieke gier waren prachtig. Maar was dat beest wel zo ziek als het commentaar aangaf? Wederom een geslaagde avond met voldoende materiaal.

Volgens Jaap kon men nog wel twee uur vullen, maar dat houden we dan wel te goed voor een komende avond.© FVCZ.NL