2005-april Groepsfilm Zoetermeer

Previous

Groepsproject gefilmd in Zoetermeer


Op de nopro avonden hebben we de afgelopen tijd regelmatig aandacht gevraagd voor het project "Zoetermeer”. Na synopsis, script en draaiboek was het nu zover dat we de opnamen konden maken.

Onder de werknaam "Smaragd" zijn we met een groepje van 6 man aan het filmen geweest . Het groepje bestond uit Rini Konings (algehele organisatie) Bart van Gent (speler, voormalig stadsarchitect Zoetermeer en kenner van Zoetermeer), Jan Koole (speler, onbekend met Zoetermeer), Harry van der Burgt (regisseur), John Riegen (cameraman) en Hans van Woerkom (cameraman).

We startten woensdag 11 mei met koud en afwisselend nat, droog en zonnig weer.


zoetermeer film

Foto links:

v.l.n.r. Harry van der Burgt (regisseur met klapbord), wandelaars Jan Koole en Bart van Gent (architect).We volgden een route aan de hand van het oude structuurplan uit 1967.

Hierop stonden 4 kwadranten, die moesten worden ontwikkeld, tot wat nu Zoetermeer is.

We filmden 2 wandelaars; de ene (Jan), die niets van het ontstaan van Zoetermeer afwist, stelde vragen en de ander (Bart) beantwoordde die.

We startten in het 1e kwadrant (Dorp, Palenstein, en Driemanspolder) in het Dorp bij de Oude Kerk. We  gingen via de Leidse Wallen naar de markt bij het Stadhuis en maakten vervolgens een rondje om de Dobbeplas. Daarna gingen we via de Dorpsstraat naar de buurtvaart, om tenslotte in de Driemanspolder te belanden.

Ondanks de kou bleken we toch aardig gekleurd te zijn door het magere zonnetje.


Donderdag 12 mei vervolgden we onze tocht in het 2e kwadrant (Meerzicht) in het Laveibos, waar we een hoge flat beliftten. (Leuk voor de hoogtevrezers!). Via de koepeltjeswoningen, verscholen achter bosjes langs de Rijksweg A12, vervolgden we onze weg (per fiets) tot we die op het perron van station Meerzicht beëindigden. Hier moesten de acteurs als de wiedeweerga in- en uitstappen, omdat ze anders gearresteerd zouden worden, voor het niet bij zich hebben van een geldig plaatsbewijs.

Daarna kwam het 3e kwadrant aan de beurt: Buitenweg, de Leyens. Hier wandelden we lang de wetering vanaf de Muzieklaan naar de Fats Wallerrode met de “dekwoningen” en “ruggen”.

Over de oudste weg in Zoetermeer (de Broekweg) fietsend, belandden we bij de kruising Zwaardslootseweg en de ringsloot van de Meerpolder.

Na hier alles te hebben verteld, vervolgden we onze weg naar het 4e kwadrant (Seghwaert) en werden we onder Rini's bezielende leiding in de weiden losgelaten (grazen was niet toegestaan!). Dat het voor een Zoetermeerse automobilist moeilijk was om zich per fiets te oriënteren, zonder kaart, bleek toen Rini een telefoontje kreeg van een van de deelnemers, met de wanhoopskreet: "Ik ben jullie kwijt ".

Vrijdag startten we op het Stadhuisplein in het Stadshart, dat als laatste deel van Zoetermeer is gebouwd en waar we de hoogteverschillen, het sprinterstation filmden. Ook maakten we kennis met de welwillende tegenwerking van de beveiligingsmedewerkers van het overdekte winkelcentrum. Hier is filmen verboden zonder toestemming van de eigenaar van de gebouwen (bij navraag bij de politie van Zoetermeer bleek dit onjuist: het is een openbaar toegankelijke ruimte).

We eindigden onze tocht op het Westwaarts voor de viswinkel tegenover de Konmar, waar Rini ons allen bedankte voor onze inzet en Bart een cadeaubon overhandigde. Het was voor ons allen een prettige en leerzame ervaring.

We komen zeker nog terug op de leermomenten, die het ons opgeleverd heeft.


John Riegen


© FVCZ.NL