2006-02-08 NoPro Filmisch


Het oorspronkelijke onderwerp voor deze avond was selectie van films voor de regio. Omdat nog niet iedereen klaar was met zijn film werd besloten de definitieve selectie met een maand te verschuiven naar 3 maart.

Vertoonde films:

“House boat” van Gerrit van Doornen, 10 min. De opnamen waren gemaakt tijdens een familie-uitstapje in Canada in juli 2004. Met 14 familieleden werd een boot gehuurd en werd een uitstapje gemaakt naar de Canadese meren. Er komt veel bij kijken: inladen in auto, weer uitladen op kar, weer inladen in de boot. En dat later nog een keer in omgekeerde volgorde. Het geluid was wat hard t.o.v. de spraak. Gerrit gaf een toelichting over zijn werkwijze. Eerst tekst inspreken op juiste niveau en vervolgens muziek en live geluid daarbij aanpassen.

“Een nieuwe start” van Rinus Vollebregt. In vaak mooie beelden laat Rinus ons de sloop van 4 kassen (uit de vijftiger jaren) zien met vervolgens de nieuwbouw. Soms ook wat leuke grapjes, zoals “een kas zonder glas is gevoelig voor regen”. Een mooie film met een goedetekst. Over het invullen van de muziek zou nog eens kunnen worden nagedacht.

glasblazer

“Glascentrum Leerdam” van Rini Konings. De titel dekt niet helemaal de lading. In het begin hebben we een wat trage titel, een beetje glascentrum, vervolgens een lange tocht over de Linge (met op zich mooie beelden) en uiteindelijk Leerdam. De voice over en de stem van de gids lopen teveel door elkaar. Bij een aangepaste montage kan hieraan nog wel wat worden verbeterd, hetgeen door Rini werd toegezegd.

“Trier, een wandeling door 2000 jaar geschiedenis” van Harry van der Burgt en John Riegen, 15 min. In de film worden we meegenomen op het pad van de Romeinen, die in Trier zo’n stempel hebben achtergelaten. Het begin was wat arzelend, maar na de kerk kwam de film echt op gang. De gebruikte muziek was niet voor iedereen een goede keuze, maar wel toepasselijk bij de beelden.

“Ik zie je “ van Dick Verwoerd en Hans van Woerkom, was een verslag van vrijwilligerswerk bij Reakt. Getracht werd aspecten als depressie, isolement, eenzaamheid en psychose te benadrukken. De film zelf was een mooi stuk werk met goede cameravoering, maar miste op een aantal punten de juiste afwerking. Jammer, maar de club vallen deze punten toch wel op. Met name de interviews waren niet goed afgewekt, waardoor het wat onverzorgd over kwam.

“New York” van Ben Brinkel nam ons 5 minuten mee naar deze bekende stad. Het waren veelal sfeerbeelden van de stad, zonder echt commentaar. Het afsluiten met het Amerikaanse volkslied is duidelijk voor de liefhebbers. Mogelijk dat met de beelden toch wat meer te doen is.© FVCZ.NL