2006-11-01 NoPro filmisch

Verbouwingen van toiletten in de Petuniatuin, eerst annuleren van het programma, later gewijzigd programma etc. In ieder geval waren deze avond weinig leden (16) aanwezig in de zaal van de Petuniatuin. Toch enthousiaste aanwezigen en ook een paar films. John Sterk vertoonde eerst een demo met daarin leuke montagetrucs en mooie grafische titels. Leuk ook de blue screen opname waarbij John zelf tweemaal in beeld is.

glasobjecten Tettero

Daarna keken we naar de film “Glas”, in 2004 gemaakt door John Sterk. De film werd voor zijn dochter gemaakt bij Tettero Glasobjecten Amsterdam. De dochter vertelt daarbij het verhaal en is ook zelf nadrukkelijk in beeld. De mooie en rustige opnamen geven samen met de tekst een goed beeld van de werkzaamheden bij het vervaardigen van glasobjecten.

Volgens John werd uiteindelijk 25% van het opgenomen materiaal gebruikt in de film. De chronologische volgorde is echter wel altijd aangehouden. 


John Riegen verraste ons met een korte animatiefilm “Pech”, waarin een vliegtuig, popje en hijskraan een belangrijke rol spelen. In het poppetje meenden we zelfs even Eddy te herkennen, maar allerlei overeenkomsten blijken op toeval te berusten. Leuk gevonden en goed voor een lach tussendoor. Volgens John is het wel veel werk, ook al doe je dit met flashanimatie.

Rini Konings nam ons mee naar Den Bosch voor het “Feestje van Tante Els”. Leuk om op deze manier een familiefeestje te organiseren. Voor kenners van Den Bosch kwamen diverse herkenningspunten naar voren, ondermeer door de wandeling door Den Bosch en het varen op de Binnendieze. De wat meer geoefende kroegenlopers zullen de diverse eet- en drinkgelegenheden ook wel hebben herkend. Kern van zo’n film blijft toch de familie, waarvoor de film in eerste instantie is bedoeld. De vaak mooie beelden geven een goed idee over het verloop van de dag. Over de gebruikte muziek, vooral de gezongen teksten, kan men enige twijfel hebben.

Aan het einde van de avond bekeken we nog een stukje film van John Sterk over Zuid-Afrika. Met een Afrikaans sprekende gids trok met door het gebied. We zagen vaak mooie beelden en misten het commentaar. Jammer dat we vanwege de tijd slechts een kort stukje hebben kunnen zien. De eerste indruk was zo goed, dat dit naar meer doet verlangen.© FVCZ.NL