2006-11-08 Jan de Bloois over Apple GarageBand 3:geluid bij de film


Op deze avond liet Jan de Bloois zien, dat je met Apple GarageBand ook leuke dingen kunt doen om (passend???) geluid bij de film te krijgen. Hij begon zijn betoog, dat het wel erg lastig is om 250 CD's door te worstelen om een geschikt muziekfragment bij je film te krijgen. Hij wilde ons laten inzien, dat het met Apple GarageBand gemakkelijker kan. Hij raadde ons (als Windows en Casablanca gebruikers) aan, bij de aanschaf van een nieuw apparaat ook eens te denken aan een Apple, met bijbehorende software: deze is volgens  hem veel stabieler, kent geen virussen etc.

(opm. Hierin begint enige verandering te komen. Beveiligingsbedrijf Symantec waarschuwt dat Mac-computers steeds meer het doelwit worden van aanvallen door virussen en hackers. De reden is dat de computer steeds populairder wordt. Bron: CNN.com).


garageband

Jan ging daarbij voorbij aan het kostenaspect. De meesten van ons hebben reeds een niet gering bedrag geïnvesteerd in apparatuur en software. Ook is geïnvesteerd in het leren omgaan met deze software. Overschakelen heeft als consequentie, dat dit grote investeringen tot gevolg heeft en dat is voor velen van ons een grote belasting.

Je moet je inwerken in een nieuw systeem en geheel andere programmatuur aanleren, wat een aanzienlijke tijds- en geldinvestering zal kosten.

Jan liet veel mogelijkheden van GarageBand de revue passeren. Het is mogelijk een filmspoor te importeren.

Daarnaast zijn vele audiosporen mogelijk. Het programma beschikt over een uitgebreide bibliotheek van geluidsfragmenten (samples of loops). Door deze loops in een bepaalde (welke?) volgorde achter elkaar te zetten, kun je snel een muziekje neerzetten, wat op een muziekbandje lijkt dat in een garage zit te oefenen (vandaar de naam garage band). Maar nu komt ook de vraag:" Kun je dat zonder kennis van zaken? Hiermee bedoel ik het aanvoelen van een bepaalde sfeer van de film, vertalen in een bijpassende muziek?

Jan heeft mijn twijfel op dit gebied niet overtuigend kunnen wegnemen. Jan's vergelijking van het moeizame uitzoeken van CD's en van het gemak van GarageBand gaat m.i. mank. Ook hier zul je duizenden loops de revue moeten laten passeren en een keuze moeten maken. Rest dan ook de vraag: “wat kies ik en hoe doe ik dat?”

Ook het willekeurig verhogen of verlagen van de toonsoort van een loop van een stukje band, om de eentonigheid te doorbreken, helpt niet. Dit komt omdat er dan muzikaal gezien iets fout gaat. De akkoorden kloppen niet meer. Nog moeilijker wordt het om er dan een baspartij bij te zetten (inspelen). Dan zul je toch verstand van muziek moeten hebben! Verder bleek dat wanneer je op een bepaald tijdstip een bepaald effect wilt toevoegen, dit net te vroeg of net te laat onder de film terecht kwam ondanks vele pogingen. Misschien was dit de nieuwigheid, nog ergens een instelling vergeten? Jan had het programma nog maar net, dus toch knap dat hij al zoveel kon laten zien. 

Mijn conclusie is, dat Apple GarageBand een mooi programma is met prachtige, kwalitatief goede geluidssamples, zeer gemakkelijk voor het samenstellen van Internetradio. Hierbij draai je muziek en voeg je af en toe korte jingles toe en je neemt wat kreten en aankondigingen op. Zo kun je in korte tijd een muziekprogramma maken dat een radioprogramma van 24 uur oplevert.

Apple zelf zegt bij de introductie van het programma als eerste:

"De beste manier om muziek op te nemen op de Mac is nu ook de beste manier op podcasts op te nemen.

Als je podcasts wilt maken met GarageBand 3, beschik je over een complete controlekamer in je zeer compleet uitgeruste radiostudio. En dankzij de nieuwe integratie met iWeb is je stem in no time op

het internet te beluisteren".

garageband2

Vervolgens gaat de beschrijving in op het "Illustratiespoor voor je podcasts". Hierbij gaat het er om dat luisteraars kunnen zien wat ze horen. Pas op de laatste plaats wordt de filmmogelijkheid genoemd:

“Het nieuwe videospoor in GarageBand maakt het makkelijk om eigen filmmuziek aan je films toe te voegen. En dat geldt niet alleen voor mensen met muzikale aanleg. Je gebruikt de loops die bij GarageBand zijn geleverd of je stelt een combinatie samen van loops, softwareinstrumenten of geluidsopnamen die je eerder zelf hebt gemaakt. Je kunt GarageBand zelfs gebruiken om filmeffecten, zoals voetstappen of krakende deuren, toe te voegen. Als je je iMovie-project van een soundtrack hebt voorzien, bewaar je het als een QuickTime-video en verstuur je het naar iDVD om het op een dvd te branden, of naar iWeb om het op het internet te publiceren.”

Voor een wat langere film (20 minuten bijvoorbeeld) is dit programma net zo moeilijk of makkelijk als de vele sequencerprogramma's die er op het Windows platform bestaan. Ik werk al jaren met Cubase, eerst met Atari later met MS-dos en vervolgens Win98 en XP. Hiermee kun je ook de meest ingewikkelde composities maken. Het werkte op alle door mij gebruikte computerplatforms stabiel.


© FVCZ.NL