2007-01-31 NoPro filmisch

Deze avond kregen leden weer de kans een van hun geesteskinderen te laten zien. John Sterk is vaak op verre reizen en had een paar films meegebracht van “Nepal”. In een 40 min. lange productie liet hij ons genieten van het hooggebergte van Nepal. Hoe komt iemand op het idee om daar te gaan wandelen? Leuke intro, mooie en scherpe beelden van een bijzondere bergwereld. We zagen onder meer Kathmandu, de chaos in verkeer, ook een paar overbelichte beelden en (maar dat moet bij onze films kunnen) ook wat sluikreclame voor Extran.

Zo’n reis is echt een belevenis, maar is ook een verzameling mooie plaatjes. Een begeleidend verhaal wordt node gemist. De gebruikte muziek riep wel de gewenste sfeer op. Toevoegen van stem blijft volgens John een probleem. Het materiaal schreeuwt om er wat mee te doen. 

Jaap Leeuwe had opnieuw zijn eerder vertoonde film over de hangende tuinen “Les jardins de  …..) meegebracht, waaraan hij wat had veranderd. Dit kwam de film wel ten goede, maar er bleven toch wat punten over. Onrustige camera, opvallend veel pans en stills achter elkaar. Je wilt wat laten zien en de beelden zijn te kort. Wat dan? Een stil beeld is niet de oplossing, ook niet om het einde van een pan in stilstaand beeld te beëindigen. Titel blijft te kort om te lezen. Plots einde, muziek (piano) is overstuurd. Hierover ontstond een korte discussie met veel tips om het beter te doen.


Eddy Jansen was vorig jaar naar het Unica festival geweest in Korea en had daar (uiteraard) ook opnamen gemaakt. “Ritme” is daar een voorbeeld van. Doel was een impressie te geven van het optreden van een folkloristisch muziekgezelschap met veel slagwerk. Muziek gaat steeds door, goede muzikanten. Wel herhaling van beelden, maar de maker had een vast standpunt en beperkte mogelijkheden dat te veranderen. Duurt daardoor wat lang, maar je weet ook niet wanneer het gaat ophouden. Er waren een paar momenten in de film dat je dacht dat het einde er was. Mooie scherpe en goed belichte beelden.© FVCZ.NL