2007-03-21 Adobe After Effects

“Hoe maak je een promotiefilm” kwam door ziekte van de spreker te vervallen. In plaats daarvan liet John Sterk een stel sterke staaltjes zien (op videogebied). Hij gaf een introductie van het programma After Effects van Adobe. Volgens John liggen de beperkingen van dit programma in “het te kort schieten aan fantasie van de persoon die met het programma werkt”. In principe is (bijna) alles mogelijk. We kennen allemaal de bekende overgangen, die te kust en te keur worden aangeboden. Met After Effects kun je die zelf maken. Daarna kun je ze opnemen in je film.

Het zou te ver voeren om alles wat John behandelde, hier te vermelden. Daarom volstaan we met een paar onderwerpen. 

john1

We zagen John aan zijn bureau plaatsnemen en op hetzelfde moment kwam hij de kamer binnen en groette zijn andere Ik aan het bureau en begon tegen hem te praten. Dit is gedaan door eerst een opname van de lege kamer te nemen en vervolgens de trukendoos van After er op los te laten.(Mask techniek -Different make). (Hij heeft het wel verteld hoe, maar na de hele avond was ik het een en ander weer kwijt; gelukkig heb ik de beelden nog...) Daarom komt hij nog eens uitgebreid op After Effects terug voor de belangstellenden in de vakantieperiode.

In het verloop van de avond passeerden prachtige intro's van John's (John Sterk) films. O.a een introductie in 3D lagen, met een vliegtuig dat naar Soweto vliegt boven een kaart van Afrika, en een aantal bezienswaardigheden die er boven in beeld komen vliegen (met schaduw op de kaart). Een animatie die ook tot mijn verbeeldingsprak, was een buitelende hamer die het tv beeld aan gruzelementen sloeg. De hamer was natuurlijk niet echt, maar met een 3D programma getekend en het scherm bleef ook heel!

Ook wil ik nog even de mieren noemen, die uit de hoek van de kamer bleven komen. Ze waren zo echt, dat een kleinkind van Jan vroeg:" Waar zijn die mieren nu gebleven?"

Ook zijn er geluidseffecten mogelijk, zoals stadion, hal en kelder .

kamer john

Verder te veel om op te noemen en uit te leggen hoe die waren ontstaan. Voor de belangstellenden werd verwezen naar de speciale avond in de vakantie. Wel moet je er rekening mee houden, dat het programma een zeer steile leercurve heeft en dat er flink op gestudeerd moet worden. Kun je daarvoor de moed en het doorzettingsvermogen niet opbrengen, dan kun je het programma beter vergeten.

After Effects is een zelfstandig programma en is zowel voor Windows PC als Apple beschikbaar.

Met het programma kun je ook dingen rechtbreien die bij opname fout zijn gegaan. Dit liet John zien aan de hand van een bibberend beeld, waarbij hij een markeerpunt (op een plaatsnaambord) aanbracht . Het programma zorgde (dmv tracking) er voor dat na berekening het beeld nagenoeg stabiel werd. Alleen boven of onder aan het beeld werden stukjes afgesneden. Na iets vergroten van het beeld,  was deze scène weer het aanzien waard (dit vergroten kan alleen als de kwaliteit van het avi bestand goed is).

Of je nu een privépersoon bent of een grote ontwerpstudio, After Effects kan je tot het grote hoogten brengen en nog verder. Het is de industriestandaard, een krachtig gereedschap met broadcast kwaliteit.

                                                                                          John Riegen

Naschrift:

Tip van Jan de Bloois: voor degenen, die op hun gemak thuis nog wat "tutorials" willen bekijken, kan ik deze site aanraden:  http://www.theanvel.com/. Dit is de site van deAN VELez, waar John ook een filmpje van liet zien. Succes er mee! Jan de Bloois.

Tip van Harry van der Burgt: Via internet is ook een Duitstalig trainingsprogramma beschikbaar (http://www.galileodesign.de/1252).

 

© FVCZ.NL