2007-04-11 Overspelen van video naar DVD

Voor 19 leden demonstreerde Rini Konings m.b.v. een laptop het overzetten van analoog materiaal van recorder of camera naar een PC d.m.v. een Pinnacle 500 USB met bijbehorende software Studio 10.

Met “Instant DVD recorder” kan een keuze worden gemaakt van de videobron en kan deze worden opgeslagen op de harde schijf van de PC of evt. direct worden doorgestuurd naar een DVD-recorder/brander.

Tevens kan een DVD-menu worden aangemaakt. Het werken met de wizzard van Pinnacle wordt daarbij aanbevolen. Het gebruik van DVD+R/RW wordt aanbevolen omdat er later nog een film kan worden bijgezet. Op DVD-R is dit alleen mogelijk door de al gebrande film weer in te lezen, nieuwe bij te plaatsen en vervolgens opnieuw te branden.

Als je beschikt over een S-VHS recorder is het altijd raadzaam om gebruik te maken van de S-aansluiting voor een beter signaal. Een nog betere optie (indien mogelijk) is het via een camera of recorder overzetten van een analoog (VHS/S-VHS/Hi-8) naar DV signaal, dit in de computer te bewerken en vervolgens te branden.

Na de pauze demonstreerde Gerrit van Doornen dat het overzetten van een VHS band naar een DVD eigenlijk altijd het gemakkelijkst gaat met een DVD-recorder, bij voorkeur met een harde schijf. Hij gebruikte hiervoor een Lite-on recorder en het daarop aanwezige programma “Easy Guider”. Als er nog wat moet worden aangepast, maakt hij gebruik van de Casablanca. Na het monteren wordt de film klaar gezet en wordt een menu aangemaakt. Eventueel worden nog andere films erbij gezet. Hij gebruikt hiervoor het programma Arabesk en de Pioneer brander in de Casablanca. Dit werd vervolgens gedemonstreerd.

Door een misverstand kwam zijn hele verhaal niet aan bod. Het op schift gestelde verhaal is als een afzonderlijk artikel in dit blad opgenomen.

Een Engelse website over het overspelen van VHS naar DVD is te vinden bij:

http://video-editing-software-review.toptenreviews.com/copy-vhs-to-dvd.html  © FVCZ.NL