2007-05-23 NoPro filmisch “Evaluatie speelfilmproject”


AppleMarkDeze avond wilden we wat tijd besteden aan de “evaluatie” van het speelfilmproject.

Begonnen werd met wat ideeën voor films, waaronder een met een opa (ingezonden door Gerrit van Doornen) en “geloven in Zoetermeer” (kader 1000 jaar bestaan).

John Sterk behandelde “The making of”en gaf aan dat prettig was samengewerkt, alle afspraken waren goed nagekomen en de continuïteit werd goed bewaakt.

De bestaande synopsis van Opa werd bewerkt door Mieneke, Eddy en Rini. Uiteindelijk kwam er een andere film uit en werd een nieuw synopsis en scenario geschreven.

Inhoudelijk werd het nu beter speelbaar, terwijl het min of meer herschreven werd op het lijf van de acteurs (toneelspelers met ervaring). De spreektaal in scenario opgenomen. Mieneke kende de acteurs bijna allemaal als regisseuse van het amateurtoneel.

De regie werd gedaan door John Sterk. Hij vertelde dat werd gewerkt met 3 camera’s en dat sommige stukken wel eens 3x werden opgenomen. Ook was er een geluidsprobleem met een camera. Cameraman moet doen wat de opdracht is en na wat aanvankelijke strubbelingen is dat allemaal goed gegaan. Alles is in 2,5 dag gepland – zeer strak georganiseerd. Er werd fijn, gestructureerd gewerkt. Gewerkt werd met een microfoon (Rob Klein met hengel en elastiek.), waardoor wel werd gesneden in het beeld, maar niet in het geluid.

Storend was een camera met piepje voor het scherpstellen. Tijdens de scènes mochten er geen foto's gemaakt worden ivm met de concentratie van de spelers (klikje van camera).

Er werd gebruik gemaakt van een klapbord – camera loopt – 10sec wachten.

Tijdens de discussie kwam het taalgebruik in de film aan de orde. Sommigen vonden dit eigenlijk wel wat grof en onnodig. Mieneke vertelde voor deze vorm te hebben gekozen, omdat dat het beste aansloot bij de film. In de film zijn grote belangen in het geding, waarbij je ziet dat dan de beschaving op de achtergrond wordt gedrongen.

Werd er in de film overgeacteerd? Nee volgens Mieneke, maar omdat het Nederlands is klinkt het duidelijker. Een kunststukjewat velen niet direct is opgevallen, tijdens het voor het eerst bekijken van de film is dat het naambordje van Mieneke vervangen is door het in de film gewenste naambord. Dit is door John Sterk volledig in After Effects en 3D programma bewerkt. Hij heeft de verschillende fases daarvan laten zien.

Omdat het een avond NoPro filmisch was vroeg Woud Verburg om een door hem gemaakte film te vertonen over de blokfluitles in Reeuwijk. We zagen verschillende nog jonge artiesten die lieten horen wat zij geleerd hadden. Helaas was dit teveel een videoregistratie van de verschillende optredens, waardoor de aandacht voor de buitenstaander verslapte. Voor de deelnemers is hetwel leuk, wij zagen teveel herhalingen van beelden.

AppleMarkDe presentatie van Jan de Bloois over wat hij gedaan had met Garageband kwam daardoor in de verdrukking. Gelukkig bleven veel leden tot elf uur om te luisteren naar Jans verhaal.

Voor de film werden een drietal stukjes muziek gemaakt door Jan de Bloois met het programma “Garageband” van Apple. 

Jan heeft inmiddels een podcast gemaakt van Garageband, die te bekijken is op Internet en 16 minuten duurt. Dus belangstellenden!!!

Harry


© FVCZ.NL