2007-07-11 “Voice over” door Gerrit van Doornen


Het gebruiken van een “voice over” lijkt erg eenvoudig. Je neemt een microfoon en spreekt de tekst in. Vervolgens zet je dat onder je film en klaar. Zo eenvoudig is het echter niet voor iedereen.

Gerrit ging in deze workshop aan de hand van een film van John Sterk in op de mogelijkheden en moeilijkheden.

Je moet natuurlijk gebruik maken van een goede stem, de tekst moet passend zijn bij de beelden en het moet er goed onder worden gezet.

Gerrit gebruikt zelf een formulier waarin hij kan aangeven:

Scene, tekst en evt aanpassingen van geluidssterkte van de tekst, het live geluid of de muziek.Bij het invullen van de tekst:

1 regel schrijven = 2 seconden spreken

cijfers voluit schrijven

schrijf spreektaal hardop

korte zinnen en eenvoudige taal

typen in Verdana 18 (zonder hoofdletters) en

breedte van 10 cm.

Begonnen werd met het inventariseren van de film: welke scènes kennen we (wat willen we als blok bij elkaar houden) en hoelang duurt dat?

Vervolgens wordt bekeken wat we willen vertellen. En past dat binnen de tijd of moeten we de tekst over meerdere scènes verdelen? Daarna wordt de tekst ingesproken op een vaste geluidssterkte en op de juiste plek bij de beelden gezet. Gerrit demonstreerde dit met de Casablanca, maar het principe is op alle systemen toepasbaar. Nu maar afwachten of meer leden hun films van een voice over willen voorzien.

Naschrift

Van Ben Verbeek ontvingen we onderstaande informatie.

Bijgaand een stuk over “Stemmen, inspreken teksten en muziek bij een videofilm”. Het gaat om een cursus die ik op internet vond bij http://www.videofilmer.nl/cursus/cursus01.php

Daarop staan onder meer drie hoofdstukken over het schrijven van een voice-over (les 6) en het inspreken van een voice-over, alsmede over muziek bij de film. Allemaal interessante onderwerpen ook in deze workshop-geest.

© FVCZ.NL