2007 maken van DVD

Next

Het maken van DVD’s (Gerrit van Doornen)

Om beeld en geluid op een DVD te branden moet er eerst een videosignaal aanwezig zijn. In het verleden werd beeld en geluid opgeslagen op:

A.Smalfilm 8 en 16 mm.

B.Videotapes in verschillende systemen analoog

C.Op digitale dragers, zowel tapes als schijfjes.

Ad A. Oude smalfilms.

De beelden van oude films moeten eerst worden omgezet naar een videosignaal. Dit omzetten kan gebeuren met een "direct scanning" methode of door het geprojecteerde beeld op te nemen met een videocamera. Beide systemen worden toegepast. Het opnemen met een videocamera heeft als voordeel dat er direct een digitaal signaal ontstaat wanneer gebruik gemaakt wordt van een digitale camera en dat tijdens het overspelen gemakkelijk correcties kunnen worden toegepast, terwijl de projectie van het originele filmbeeld tijdens het overzetten direct vergeleken kan worden met het video beeld op een monitor.

Ad B. Videotapes

De videotapes worden afgedraaid op een recorder van het passende systeem. Die recorder levert een signaal af. Dit signaal kan zijn:

Analoog/composite video via het gele stekkertje van elke recorder.

Analoog S-VHS via de hosydin stekker alleen van een S-VHS recorder

NB: Iedere S-VHS recorder geeft ook het signaal van een gewone VHS tape door via de S-video (hosydin) kabel. Digitaal via DV-kabel alleen van een DV recorder of DV camcorder. Het digitaal signaal is het beste. In bepaalde gevallen kan er voor gekozen worden om het analoge signaal eerst om te zetten naar een digitaal signaal via een speciale recorder die de kwaliteit verbetert oa. door het aanbrengen van nieuwe synchronisatie pulsen.

Ad C Op digitale dragers, zowel tapes als schijfjes.

Over het algemeen kan gesteld worden dat DVD’s het beste gekopieerd kunnen worden in hetzelfde apparaat waarin de originele DVD is gebrand. De meeste koop DVD’s hebben een kopieerbeveiliging. Soms kan de DVD alleen maar gekopieerd worden door het analoge uitgangssignaal in te voeren in een andere DVD brander. Succes is dus niet altijd verzekerd.


De werkwijze.

1. Integraal branden. Het aanwezige videosignaal wordt rechtstreeks in de brander ingevoerd en zonder enige correctie of controle gebrand op een DVD.

2.Het aanwezige (analoge) signaal kan eerst worden overgezet naar een digitaal signaal waardoor de beeldkwaliteit wordt verbeterd. Hierbij worden de beelden verder niet gemonteerd.

3.Het videosignaal kan ook worden ingelezen in een speciaal voor dit doel gebouwde computer (montage recorder) of in een pc die voorzien is van speciale software (videomontage programma ) en geschikte harde schijven. In dat geval kan de film worden bewerkt. Dat kan zijn:

Slechte stukken verwijderen, volgorde van beelden wijzigen, film indelen in aparte films, titels en geluid toevoegen.

Wat bepaalt de keuze?

1.Waarom worden de beelden op DVD gezet?

Oude herinneringen goed bewaren. De oude beelddrager kan niet meer worden gebruikt. Wordt de DVD meerdere keren gebruikt en/of mede verspreid aan andere belangstellenden.

2.Bij het integraal branden wordt gebruik gemaakt van een DVD waar met een speciale stift op geschreven kan worden en die wordt geleverd in de doos met de reclame opdruk van de fabrikant.

3.Er kunnen meerdere films op 1 DVD worden gebrand. Maar niet meer nadat de DVD is afgesloten (gefinaliseerd).

4.Wanneer de beelden worden bewerkt, dan wordt er een afspeelmenu gemaakt waar bij het afspelen de film mee begint. Dit menu wordt geprint op de DVD en tevens op de doos (naar keuze) waarin de DVD wordt geleverd.

De prijzen:

Startkosten per spoel / tape / of DVD 2.— per drager, toeslag voor NTSC/Video 2000/Betamax 5.— per opdracht. Toeslag voor 16 mm film 10.— idem, toeslag voor 8 mm geluidsfilms 8,-- idem.

1.Filmbeelden overzetten naar videosignaal 0,85 per minuut, minimum 15 minuten per opdracht.

2.Basisprijs voor standaard DVD 10,--, extra voor beelden schonen.

3.Het maken van een menu (noodzakelijk voor DVD van smalfilm) 15,--, extra opdruk op schijf en doos 5,--

4.extra bewerkingen zoals montage, extra geluid toevoegen, tape reparatie enz 15,-- per uur.

Gerrit van Doornen


© FVCZ.NL