2008-02-27 NoPro FilmischDeze avond was er weer de mogelijkheid om een zelf geproduceerde film te laten zien en hierover te praten.
He
t spits werd afgebeten door Dick Verkijk met zijn film “Wandelen in Limburg”.
We zagen een groep
, waartoe ook Dick behoorde, wandelen in het Limburgse heuvelland, waarbij hij geprobeerd had dit zo goed mogelijk vast te leggen. De beelden waren veelal goed van scherpte, maar niet altijd stabiel. Het was een duidelijke registratie van hetgeen gebeurde en door wat aanpassingen in de montage (inkorten van scènes of weglaten van wat minder stabiele beelden) kan de film aan kwaliteit winnen. Bij dergelijke opnamen ben je vaak zoekende naar een geschikte opname en wil je snel opnemen om niets te missen.
Over mogelijkheden en onmogelijkheden (je bent er immers niet meer) werd erg lang gediscussieerd. Dick zal de verschillende mogelijkheden proberen in de film te verwerken.
Dat Mieneke Meij ten tijde van onze vorige jaarvergadering verstek liet gaan omdat ze “in roze wolken” verkeerde door de geboorte van een kleindochter wisten we al. Nu hebben we ook kennis kunnen maken met de kleine “Lara 1 jaar”.
Leuke beelden die elke grootouder graag wil maken met een sterk persoonlijk karakter. De beelden zijn later niet meer te maken en dus een waardevol document. Rini Konings liet een film zien die destijds gemaakt werd in het kader van het Scholenproject en het thema “It’s my life” bij het ONC.
Erg lang werd gediscussieerd over hoe het destijds allemaal had gemoeten, terwijl dit achteraf niet kan worden opgelost. 
Jammer van de tijd!

Dat je niet altijd een recorder nodig hebt om films te vertonen liet John Sterk zien met een door hem gekocht kastje TiVX.


image051Dit kastje bevat een ingebouwde harde schijf, waarop bijvoorbeeld 500Gb aan films kan worden opgeslagen. Kosten zo rond de 500 euro, maar de prijzen hiervan dalen snel. Het aansluiten op de beamer leverde nog de nodige problemen op, dit ondanks de vele aansluitmogelijkheden van het systeem. De meest voor de hand liggende kwalitatief hoogste aansluiting bleek niet goed te functioneren.

Uiteindelijk hadden we toch beeld en gingen we met de “Ballon de lucht in”. We zagen scherpe beelden en mooi van kleur (HDV opnamen). Wel zagen we ballon steeds boven ons omdat John niet zelf de lucht in was geweest. Wel heeft hij de ballon steeds goed kunnen vinden en was ook tijdig bij de afsluitende oorkonde en drankje. Leuk om naar te kijken, maar wat was het mooi geweest als er ook opnamen vanuit de ballon bij hadden gezeten.
Door alle discussie over een paar films en het stoeien met het kastje, dreigde de film van Hans van Woerkom 
over "Venezuela" de mist in te gaan. 

Wel wilde hij deze graag draaien om hieraan nog wat te kunnen verbeteren. Uiteindelijk werd het rond elf uur, maar zij die gebleven waren werden niet teleur gesteld. Hans had een heel goed product in elkaar gezet, dat met wat aanpassingen en in een iets inkorten goede mogelijkheden voor de regio kan bieden. Jammer dat het zo laat moest worden en een bespreking van de film van Hans niet meer uit de verf kwam. 


Laten we proberen om niet meer zo lang te discussiëren over hoe het niet had gemoeten en ons wat meer concentreren op hoe het beter kan!

© FVCZ.NL