2008-10-01 Oude clubfilms


De clubavond van 1 oktober 2008 zou eigenlijk verzorgd worden door een "spreker van buiten", namelijk de heer Gabriel  de Leeuw. In verband met plotselinge ziekte van zijn vrouw was hij helaas verhinderd.

Er moest dus snel een alternatieve invulling van de avond verzonnen worden. Rini kwam op het idee om eerder gemaakte clubfilms nog eens te laten zien, en te bespreken.

Begonnen werd met film nummer 037 uit ons eigen videoarchief: Zoetermeer anno 2005, Zo is 't gekomen. De clubfilm is gemaakt in 2005 en duurde 30 minuten.

Wat opviel was dat de interviewer, Jan Koole, en de architect achter het ontwerp van Zoetermeer erg veel in beeld waren en dat hetgene waar ze het over hadden er bekaaid van af kwam.

Bovendien waren er niet veel close-ups van beide mensen in de montage terechtgekomen, terwijl deze wel waren gemaakt. Op de DVD waren de luchten en sommige gebouwen erg "uitgevreten". Ter vergelijking werd ook de DV-tape nog gedeeltelijk afgespeeld. De kwaliteit hiervan was duidelijk beter.

Rini had nog twee clubfilms meegenomen, nl. de recente film "1000 jaar religie in Zoetermeer" en "Eigenbelang".

Besloten is om deze niet te draaien: de eerste zou te lang duren, en de tweede hadden de meesten al meer dan eens gezien.

Met gesloten ogen heeft uw voorzitter een greep gedaan uit een van de archief-boxen.


waterway1

Hij trok de film "Houseboat" van Gerrit van Doorne, een familie/vakantie film van ongeveer 10 minuten, daterend uit 2006.

De film laat in een lekker vlot tempo de voorbereidingen zien van een familie (Gerrit's familie), die in verband met Gerrit's 45-jarige huwelijk in Canada bijeenkomt en een "varende bungalow" huurt.

We zien het volladen van de pick-up trucks met eten voor 5 dagen voor 15 mensen, en het "vullen" van de enorme "Houseboat" met alles wat mee moet.

Bij een Houseboat hoort natuurlijk House-muziek, en die klonk dan ook door de film heen, een leuke keuze.

De film won enorm door het leuke commentaar, zo'n beetje het "handelsmerk" van Gerrit. Maar ook het camerawerk mocht er zijn. Vooral de opnamen van Gerrit's waterskiënde kinderen en kleinkinderen was mooi gefilmd.

Na de pauze was het de beurt aan John Sterk. John had zijn "toverdoosje" weer eens meegenomen, met hierop enkele voorbeeldfilms, gemaakt met een HD camera van € 7000 en met een HD camera van rond de € 800.

Eerst nog even iets over het "toverdoosje". Dit is een zogenaamde "media-player", dat wil zeggen: er kan video mee worden afgespeeld, audio (mp3) en foto's (jpg). Er zit een "standaard" hard-disk in van 500 GB, twee USB2 aansluitingen (waar evt. extra harde schijven op aan te sluiten zijn), en een netwerk-aansluiting (RJ45 stekkertje). In het apparaat zit dezelfde "chipset" als in een BlueRay speler. Het apparaat heet "TiVX", meer info over dit  apparaat is te vinden op het Internet.

John liet een aantal filmpjes zien, die hij op deze mediaplayer gezet had. Een Duitse meneer had video-opnamen gemaakt met verschillende HD camera's, een dure professionele, en een "prosumer"-camera, namelijk de HV20 (die inmiddels is opgevolgd door de HV30). Het was verbluffend om te zien, hoe goed de beeldkwaliteit was van de 9x zo goedkope Canon HV20. Natuurlijk heeft een professionele camera veel meer instellingsmogelijkheden, maar daar betaal je dan ook voor!

Ook liet John nog enkele eigen filmpjes zien. Deze filmpjes had hij gemaakt om zijn eigen camera te "verkennen", beter te leren kennen. Contrast, belichting, doortekening en scherpte zagen er allemaal prima uit.?

Voor dat we het allemaal in de gaten hadden was het alweer half elf. Ondanks het "nood-programma" was het toch een leuke en leerzame avond.© FVCZ.NL