2008-10-22 NoPro filmisch

Vanavond keken we naar films van leden in het kader van NoPro filmisch.

Met Ewalda Buiting gingen we naar Nepal en bezochten daar de Bonpo School in Kathmandu.

Mooie opnamen van kinderen in een andere omgeving dan wij gewend zijn. Maar de aan militarisme denkende oefeningen en naar binnen marcheren zullen wel onderdeel zijn van hun dagelijkse ritueel. Daarna kreeg zij tips hoe de film te verbeteren en rekening te houden bij de opnamen die zij de komende weken weer wil maken in Nepal.

Zo kunnen de ondertitels beter worden vervangen door een voice-over omdat deze titels afleiden van de beelden. Ook kan beter gebruik worden gemaakt van een schreefloze letter als Arial of Verdana. Bij lichte achtergrond kiezen voor een zwarte rand rond de letter. Naar de bestaande tekst zou nog een kritisch gekeken moeten worden, omdat daarin nog wat fouten zitten als een schrijffout of een teveel aan spaties. Het moeilijk verstaanbare Engels kan beter worden ondertiteld. Aandacht zou moeten worden besteed aan de inleiding. Nu is niet duidelijk waar het om gaat en was de toelichting ter plekke echt noodzakelijk.

Jan de Bloois liet ons nog genieten van zijn kookkunsten in het filmpje "Koken zonder sterren". Deze film heeft ook vorige week gedraaid en Jan had nu enkele gemaakte opmerkingen verwerkt. Een mooie gebruiksaanwijzing voor het maken van een Oosterse wok maaltijd met kip, groenten en mie. Een soort persiflage op de vele kookprogramma's die onze de laatste tijd op TV worden voorgeschoteld. 


ruben en manon

Na de pauze liet Jan ons nog enkele stukjes zien uit de laatste trouwfilm die hij had gemaakt. Begonnen werd met een impressie van Zeeland en Zierikzee. 

De muziek werd aangeleverd door de bruidegom en was van Hans Zimmerman. Jan had de film op de maat van de muziek gemonteerd.

We zijn benieuwd naar zijn volgende film, omdat hij ook nu weer enkele leuke vondsten had gebruikt.
© FVCZ.NL