2008-10-29 Vakantiefilms

Een avond vakantiefilms is altijd weer een verrassing. Enerzijds omdat je te maken krijgt met verschillende plaatsen waar leden naar toe trekken in hun vakantie, anderzijds omdat je eigenlijk niet weet of het materiaal al verwerkt is tot een vertoonbare film. 

Dat laatste moesten we vrezen tot kort voor de vertoning. Uiteindelijk kregen we toch een avondvullend programma te zien, waarbij ook werd terug gegrepen naar wat ouder materiaal. Volgende keer kunnen we dus wel wat meer recenter materiaal verwachten.


zeezeilscholen

We begonnen de avond met een film van Jan Boelhouwer (DVD, 16:9, 13 min.) over een "Rondje Zeeland" met de boot. We maakten een tocht over de Zeeuwse wateren en konden constateren dat het aan boord van een schip moeilijk is wat stabiele opnamen te maken. De film was alleen voorzien van live-geluid en voice-over. De beelden stonden soms wel wat lang, waardoor de beweging erg opviel. Bij kortere shot hebben we minder mogelijkheden om positie van de boot ten opzichte van de horizon vast te stellen. Ook enkele mooie opnamen, zoals ondermeer van de meeuw op de railing.

Theo Oud (VHS, 4:3, 11 min.) nam ons mee naar "Het stadje van de keramiek".  Hij was tijdens een vakantie van enkele jaren geleden naar Hohr-Grenzhausen in het Duitse Westerwald geweest en had daar opnamen gemaakt van keramiek. Mooie opzet om daarbij je partner een speelfilm rol te geven. Alleen het stellen van vragen en daarbij zelf direct een antwoord geven, sprak wat minder aan. De film was voorzien van goed commentaar met veel informatie. Het zou wel wat minder snel achter elkaar mogen! Ook bij de opnamen zelf was voldoende aandacht voor details door goed en afwisselend gebruik van CU en half-totalen. Leuk was ook de opgenomen uitspraak "Werken met aarde maakt je aardig"


Gibraltar

Jan de Bloois (DV, 4:3, 10 min.) nam ons mee op een dagje naar Gibraltar. Het was een onderdeel van een veel grotere reis door Spanje. Daardoor was het geheel wat meer toegespitst op een reis met bekenden, dan een beeld te geven van Gibralter. Voor diegenen onder ons die wel eens een bezoek hebben gebracht aan dit stukje Engeland in Spanje (dus wel rechts blijven rijden) waren verschillende plekken goed herkenbaar. Voor anderen was het gemis aan een voice-over wel lastiger, omdat dan niet duidelijk was waar we waren en wat we te zien kregen. Wel enkele leuke vondsten, zoals de opnamen van een reisgenoot, liggend op het wegdek tijdens een file met het commentaar "is dit de Route de Soleil?".

Als overgang waren een paar effecten gebruikt, waarbij het wellicht meer ging om de effecten dan de noodzaak daarvoor. Later op de avond liet Jan ons uit dezelfde reisfilm nog een stuk zien van het Spaanse Ronda.carthago

Eddy Jansen (DV, 16:9, 4 min.) liet ons een geheel andere benadering zien van een vakantiefilm. Op een geheel eigen manier met het van Eddy inmiddels bekende wat ironische commentaar, vertelde hij geen vakantiefilm te willen maken voor vertoning op de club. Hij noemde ook een aantal redenen op waarop hij het zeker niet zou laten zien.

We kregen eerst het idee dat hij alleen het bladeren door een fotoalbum wilde laten zien, maar uiteindelijk werd dat toch afgewisseld met tijdens een verblijf in Tunesië opgenomen beelden. Ze beloven je naar een oude stad te gaan, maar dan krijg je alleen maar oude stenen te zien!.

Zo kun je natuurlijk ook voldoen aan de opdracht een vakantiefilm te maken. Door de aanwezige leden werd dat zeer op prijs gesteld, waardoor Eddy met bijna alle stemmen op zijn film kreeg en daardoor terechte winnaar werd van deze avond.


DSC_0115Harry van der Burgt (DV, 4:3, 6 min.) had tijdens een bezoek aan Kreta een film (50 min) gemaakt van de rondreis. Hieruit liet hij het onderdeel van een verblijf van een week in Hersonissos zien. We kregen daarbij een indruk van het hotel waar werd verbleven, alsmede van de omgeving. De film was voorzien van tussentitels en de voice-over ontbrak.

Na een wandeling langs de kust werden we nog meegenomen naar een Kretenzer avond, waar we van de danskunst konden genieten. Met een vertrek vanaf de luchthaven van Heraklion, waar zij niet de enige vertrekkenden waren, werd de film besloten.


Zag het er aanvankelijk wat somber uit wat het aanbod betrof, gelukkig hadden we toch een avond vullend programma. Wel mogen we hopen bij een vervolgavond een beter aanbod van films te kunnen verwachten, met vooral nieuw materiaal. Nu was het vooral een kwestie van de avond vol krijgen. Daarom des te meer lof voor Eddy die tenminste een film voor deze avond had gemaakt. Aan de geluiden te horen waren nog verschillende leden met een film bezig en hoopten die op een komende avond vakantiefilms te kunnen laten zien.© FVCZ.NL