2008-12-10 Korte films

Een avond met korte films spreekt de meesten wel aan. Ook nu waren 16 leden aanwezig om te kijken naar films van maximaal 5 minuten lengte, deze te beoordelen en onder leiding van Mieneke Mei te bespreken.

Het aanbod van films was aan de matige kant. Slechts 5 films werden ingebracht, waarbij van Rini zelfs een tweetal films. Jammer dat niet meer leden de moeite hadden genomen om hier wat voor te maken.

Als eerste film keken we naar "In en om de keuken" van Rini Konings. De maker had fotomateriaal van keukens uit oude tijden samengevoegd en voorzien van overvloeiers, effecten en muziek. Het gaf wel een beeld van de ontwikkeling van de keuken, maar de titel voldeed daaraan wat minder. De roterende effecten werden wat minder gewaardeerd. Door het afwezig zijn van bewegende beelden was het nu een diaserie op muziek.

Eveneens van Rini was "Brownies". Het geheel speelde zich af in zijn keuken waar oma en kleindochter brownies gaan bakken met hulp van Dr. Oetker. Gefilmd werd met te weinig licht waardoor de beelden wat donker waren en de echte kleuren ontbraken. Het was een verslag van het bakproces in chronologische volgorde. De details waren wat minder aanwezig. Ook had de montage wat sneller mogen zijn en alleen het uit de oven halen werd snel gemonteerd. Voorgesteld werd om het beschikbare materiaal te gebruiken voor een montageavond.

Marieke van Brugge brugge_0038

"Marieke" was de inzending van Harry van der Burgt, gebaseerd op het bekende liedje van Jacques Brel. Het Vlaanderenland werd weergegeven met afwisselende beelden van Brugge. Het beeldje van Marieke in Brugge was het onderwerp in het tweede deel, waarna besloten werd met beelden van Brugge. Het einde was een serie beelden van historische figuren van het stadhuis. De orgeldraaier nam zijn hoed af, waarna de vraag gesteld werd "Als je er was? Kom je dan terug". Gezien de schoonheid van de stad moet je deze vraag eigenlijk wel met ja beantwoorden. Jammer was dat de beeldkwaliteit wat te wensen overliet, alsof de beelden niet stabiel waren. Een reden hiervoor kon niet worden gevonden.

Met Eddy Jansen bezochten we een tweetal "openluchtmuseums" in Korea (2006). Onder anderen bezochten we het museumdorp YangDong. Het waren rustige beelden met weinig beweging in beeld. Ook de close-ups ontbraken. Van het commentaar hadden we van Eddy wat meer verwacht. Dit ontbrak nu in het begin volledig en was later zeer sumier aanwezig. 
django

"Django Reinhart festival" was de inzending van Jan de Bloois. Na een uitgebreide inleiding over zigeuner gitarist Django Reinhart, wiens eigenlijke naam Jean Baptist was, verbleven we kort op een camping bij het festival terrein en zagen we nog ca. 2 minuten beelden van het eigenlijke festival. In het begin was er eigenlijk teveel tekst en was er weinig ruimte voor muziek. Jan wilde het verhaal vertellen van Django, inclusief de brand in de woonwagen (leuk gedaan met rook uit de ramen), maar hierdoor werd de kijker geen rust gegunt. Jammer dat zoveel in zo korte tijd werd samengepropt. De beelden en het verhaal op zich waren samen met de goede geluidsmix voldoende om als winnaar van de avond aan te wijzen (10 stemmen).


japan-hiroshima

Na de pauze zagen we een film van Rinus Vollebregt over een "rondreis door Japan" met een gezelschap en later alleen met zoon en Japanse schoondochter. Mooie beelden en een goede mengeling van natuur en mensen. Soms liep de muziek door onder totaal verschillende onderwerpen. Ook kon op sommige plaatsen het goede commentaar wat nauwkeuriger worden geplaatst. Zo heeft de spreekster het "over hoe het vroeger was" en zien we een horde kinderen van deze tijd. Aan de film heeft Rinus naar eigen zeggen zo'n 30 uur gemonteerd, waardoor het gegeven "1 minuut film is een uur werk" precies werd gehaald. Jammer dat door het late tijdstip niet langer over de film kon worden gepraat.


© FVCZ.NL