2009-01-21 NoPro filmisch

In verband met vakantie van Mieneke werd het programma omgezet naar een NoPro filmisch avond.

blokfluit_2

Als eerste film zagen we "Blokfluitles" van Woud Verburg (ca 30 min.). De kinderen met blokfluitles van juf Ingrid lieten op een voorspeelavond horen wat ze het afgelopen jaar hadden geleerd en deden dat alleen, soms met twee, drie of vier, en zelfs soms samen met juf Ingrid. De kinderen speelden soms op hun manier de sterren van de lucht. Zeker voor de betrokken ouders is dat altijd een leuke avond en waard om op video vast te leggen. De film was een leuke registratie van hetgeen gebeurd was en Woud had geprobeerd om er met alle beperkingen wat van te maken. Toch waren er wel wat kritische opmerkingen, die later werden omgedoopt tot "punten van verbetering". Het is vaak moeilijk om een goede registratie te maken van zo'n gebeuren en de voorbereiding is dan ook zeer belangrijk. Je moet proberen afspraken te maken met de organisatie (in dit geval juf Ingrid) om er voor te zorgen dat het maken van opnames een belangrijk onderdeel is waarvoor je ruimte en mogelijkheden moet bieden. De camera moet een goede positie kunnen innemen met goed zicht op de uitvoerenden, liefst zonder storende ornamenten. De plaats van de spelers moet ook voldoende verlicht kunnen worden om goede opnamen te kunnen maken. Nu zagen we te vaak dat de beelden niet helemaal scherp waren door te weinig licht en moeilijk scherp stellen op de automaat. Beter is het dan om het scherp stellen handmatig te doen, tenslotte blijft de afstand vrijwel gelijk. Nu waren de muziekstukjes vrijwel allemaal  meerdere keren te beluisteren, maar het was mooier geweest om tijdens de opnamen het tweede optreden te gebruiken voor het maken van close-up's van kinderkopjes of spelende vingers. Wel heeft Woud een opname gebruikt om slechte beelden op goed geluid te zetten. Achteraf kan nog wel wat aan de film worden gedaan door bijvoorbeeld detailopnamen van de bladmuziek tussen de verschillende uitvoeringen te zetten waardoor e.e.a. wat speelser wordt en overgangen tussen de muziekstukken niet zo abrupt verloopt. Mogelijk kan Woud met de gemaakte opmerkingen nog wat aan de film doen, waardoor het voor de kijkers prettig is om naar te kijken en voor de directe betrokkenen nog leuker wordt. Tenslotte is een film van 30 minuten wel erg lang, zelfs als je jezelf een paar keer ziet optreden (je moet de anderen er ook bij nemen!).


Curling_stones

Met Gerrit van Doornen bezochten we een ijshal in Canada en maakten daarbij kennis met de beginselen van deze sport in de film "Curling"curling

Het begon al met een titel in sierlijke lettertekens (helaas bij weergave niet op alle systemen zichtbaar door ontbreken lettertype), waardoor we meteen aan de slag konden. Gerrit vertelde ons hoe de film tot stand was gekomen. Hij had in de ijshal verschillende opnemen gemaakt zonder daarvoor een vast plan te hebben. Door een interview met spelers kreeg hij een beeld van de regels van het spel. Later werden op Internet verdere bijzonderheden gezocht. Deze informatie werd verwerkt in 29 stukjes tekst, waarbij vervolgens beelden werden gezocht en gemonteerd. Dat je altijd voorzichtig moet zijn met uitspraken bleek ook nu, omdat de massa van de schijf niet wordt overgedragen maar energie. Dat je daar dan weer wat mee kunt bleek wel uit de film. Al met al kregen we een aardig beeld van deze sport, waarbij we ook konden zien dat er wel eens wat minder goed gaat bij amateurs. Uit opnamen van wereldkampioenschappen curling krijgen we wel eens het idee dat alles gemakkelijk gaat.


Kyoto,_JapanRinus Vollebregt had een eerder vertoond reisverslag van een reis door Japan ingekort tot 15 minuten en liet ons de aangepaste versie "Reis door Japan" zien. Op verzoek van Rinus werd er kritisch naar gekeken en werden opmerkingen gemaakt tot verbetering. De titelkaart bevatte helaas nog een witte rand. Het is beter dit wit te verwijderen. Een probleem dat nog moet worden opgelost is het geluid. Soms linkerkanaal, dan weer eens rechterkanaal. Bovendien komt het geluid steeds hard in, zodat een fade hierbij wenselijk is. Gerrit heeft aangeboden om Rinus dat te leren. Het is goed om nog eens naar enkele korte shots te kijken en te beoordelen of deze noodzakelijk zijn of niet. Nu wordt de film op die punten wat onrustig. Andersom krijgen  sommige onderwerpen wat weinig aandacht, waardoor het onrustig is. Ziet er als reisverslag al goed uit. 


ambiorix O_L_Vrouwe Basiliek (Toerisme Limburg)_TIF

Jan de Bloois vertoonde een (naar zijn zeggen) eerste probeersel van een reis met de camper in juni 2008. In een intro met lijntjes en stippeltjes op een landkaart gaf hij een beeld van de reisroute. Vanuit Zoetermeer trok hij naar Tongeren, Coo, de Hohe Venen, Luxemburg, Trier en verder Frankrijk in. Jammer dat daarbij verschillende kaartjes waren gebruikt. Het is mooier dat allemaal op een overzichtskaart te laten zien en de namen dan maar te vermelden. Nu duurt deze intro veel te lang. Het invoegen van videobeelden is weer wel goed gevonden. In sommige delen van de film zou Jan wat enthousiaster kunnen vertellen, nu is het af en toe een verslag bij een biljard wedstrijd. Ook staat soms de mooie muziek (Enya) te hard en kan Jan beter zijn in FCP zittende normalizer gebruiken.Al met al een leuke eerste poging voor een reisverslag. Het beloofd wel het een en ander, wat we graag eens willen bewonderen.


Voor de vijfde ingeleverde film bleef helaas geen tijd over. Deze staat voor de volgende NoPro filmisch boven aan de lijst.
© FVCZ.NL