2009-02-25 NoPro filmisch

Deze avond was bestemd voor een laatste voorprojectie voor films die men graag wil insturen voor de regio selectie. Van deze mogelijkheid werd geen gebruik gemaakt, zodat werd gekeken en gesproken over films die op tafel kwamen.

Begonnen werd met een S-VHS band van Theo Oud, maar door afspeel problemen werd besloten na de pauze een nieuwe poging te wagen. Het advies werd gegeven om oude VHS/S-VHS banden zo nu en dan eens heen en weer te spoelen. Ook waren er problemen met het geluid, ook na de pauze. Theo zal thuis eens nakijken hoe de kwaliteit van het geluid is. 


fort zeelandia

Met Hans van Woerkom bezochten we "Suriname". Naast een bezoek aan Fort Zeelandia (niet het meest roemrijke deel van de Surinaamse geschiedenis) bezochten we ook per boot of vliegtuigje enkele uithoeken van dit dunbevolkte land. De natuur is prachtig en er werd ook het nodige over verteld. De gesproken tekst van Rob Kleijn deed prettig aan en was goed verstaanbaar. Oplettende kijkers hadden wel in de gaten dat Suriname niet aan beide kanten wordt begrensd door Frans Guyana, maar die vergissing is te verhelpen. Jammer dat je dan vaak de tekst nieuw moet inspreken of anders een stuk tekst moeten laten vervallen. Voor Hans was dit een mooie herinnering aan een bezoek aan Suriname. Wel vond hij het jammer soms niet meer beelden ter beschikking te hebben. Maar dat is vaak het grote probleem bij een georganiseerde rondreis. Men moet verder.

Jacques van Herten had een paar DVD's meegebracht, waarbij de keuze viel op een vakantie in Oostenrijk in 2007. Als eerste keken we naar "Hintersteiner See". Jaques en Desi hadden het plan opgevat om een rondwandeling te maken rond dit fraaie bergmeer, gelegen in het Wilder Kaiser gebied bij Kufstein. Desi zou als Nordic Walkster het zware werk doen en de opnamen zouden door Jaques worden gemaakt, die het traject echter ook lopend moest afleggen. Mooie beelden van een fraai landschap. Wel kregen we het idee dat Desi veel meer meters moest afleggen omdat we het gevoel kregen dat ze vaak heen en weer liep. Het leverde wel mooie en afwisselende beelden op en ook het bewijs dat je met een goede camera als de Canon HV10 stabiele beelden kunt maken zonder statief.

SB-AB-Zug-Anleger-Achensee-600-389

Dat was eveneens duidelijk te zien bij een andere tocht rond de "Achensee", nu echter op de fiets. Vooral de rijopnamen waren van zeer goede kwaliteit. Ook kregen we fraaie doorkijkjes te zien van het meer, waarop ook een zeilwedstrijd aan de gang was. Omdat je niet het hele meer rond kunt fietsen werd een oversteek gemaakt met de boot. Ook kregen we mooie beelden te zien van een smalspoor treintje dat daar nog in functie is.

Jacques vertelde nog dat het zijn methode van werken is om tijdens de vakantie per dag een film te maken. Je kunt dan beschikken over voldoende opnamemateriaal om er een afgerond geheel van te maken.

Van zeer recente datum was zijn film "IJspret in het Westerpark", gemaakt op 11 januari 2009. Na 12 jaar wachten kon er eindelijk weer geschaatst worden op de waterpartijen in het Westerpark, hetgeen fraaie plaatjes opleverde. Zo werd het toch een goed gevulde avond.© FVCZ.NL