2009-03-11 NoPro technisch / Apple iLifeiLife09

John Sterk had op zich genomen deze avond iets te vertellen over de mogelijkheden van de programmabundel iLife 09 van Apple. In deze suite zitten oa de programma's iMovie, iDVD, iPhoto, iWeb en Garageband. Deze worden gratis meegeleverd met elke nieuwe Apple computer.

Aangezien deze programma's (met uitzondering van iTunes) niet draaien op andere systemen, luisterden en keken enkele leden met extra belangstelling naar de mogelijkheden van de programma's. Of moeten we hier zeggen: de onmogelijkheden t.o.v. de eigen gebruikte programmatuur. Mogelijk dat zo'n presentatie er ook leden toe aanzet om de mogelijkheden van hun eigen systeem wat beter te bestuderen, omdat het hiermee eigenlijk ook wel kan. 


John begon met te stellen dat Apple computers in het algemeen drie soorten software kennen:


js DSC_5494

1) Basis software als besturingssysteem en de bundel iLife (nu in versie 09). 

Simpel en eenvoudige programmatuur. Zit een mogelijkheid er niet in dan heb je pech. Mogelijk dat een volgende versie de mogelijkheid dan wel biedt.

2) High end software als Final Cut Pro.

Hiermee kan eigenlijk alles, maar de leercurve is lang en moeilijk. De basismontage is wel te doen, maar om alle uitgebreide mogelijkheden onder de knie te krijgen ben je wel een of meer jaren bezig.

3) Hier tussen in.


We moeten dan denken aan een programma als Final Cut Express. Minder mogelijkheden dan FCP, maar hier wel op veel van weg. Wel moet opgemerkt worden dat de programma's van Adobe, zoals Premiere Pro en Photoshop, ook draaien onder de Apple besturingssoftware.

Allereerst werden de mogelijkheden van de meegebrachte iMac opgesomd. Alles zit tenslotte in die ene beeldschermkast: processor, geheugen, videokaart, harde schijf, usb2, Firewire 400/800, VGA uitgang, audio in en uit, webcam, DVD brander, bluetooth, WiFi en een draadloze afstandsbediening. Dit alles verpakt in een doos, die weliswaar "sjouwebel" is maar niet te vergelijken met een uit de kluiten gewassen schootcomputer.

In het kort werden de mogelijkheden bekeken van iTunes (muziekbeheer), iPhoto (foto import, beheer en aanpassen), iDVD (maken van een DVD met menu etc.), Garageband (voor het componeren van muziek).

Uitgebreid werd stil gestaan bij de mogelijkheden van iMovie voor het monteren van films.

Mogelijkheden zijn onder meer het importeren van films vanaf de camera, waarbij iMovie de camera herkent en de opgenomen beelden ook in shots knipt op basis van start/stop herkenning.

Stabiliseren van beelden is mogelijk, waarbij afhankelijk van de mate van aanpassing enig kwaliteitsverlies kan optreden. Het geluid kan worden genormaliseerd, zodat we geen probleem hebben met oversturing.

De shotlengte kan worden ingesteld (standaard is 4 sec.).

eluid/muziek kan direct worden geïmporteerd uit iTunes met gebruikmaking van de zoekmogelijkheden daarvan. Foto's kunnen worden binnengehaald vanuit iPhoto en in iMovie worden bewerkt.


Na de pauze werd ingegaan om de in ruime mate voorhanden mogelijkheden van effecten en fine-tuning van de montage, incl. geluidsovergangen en het verschuiven van geluid (met behoud van de synchroniciteit).

Voor meer informatie en diverse online tutorials kunnen we verwijzen naar de website van Apple:

http://www.apple.com/findouthow/moviesInteressant was ook de discussie over het op DVD of Blue Ray disk (BD) zetten van HDV materiaal.

We nemen op in hoge kwaliteit en willen dat ook weer graag in hoge kwaliteit op een schijf zetten. Gebruikers van een "Mediaplayer systeem" voor de opslag op harde schijf moeten zich realiseren dat het wel een mooi systeem is om films op te slaan en te vertonen, maar dat bij een crash van de harde schijf ook alle films verloren kunnen zijn. Zorg dus voor een back-up.

Wanneer we willen overspelen op DVD of BD willen we dat ook graag in een zo hoog mogelijke kwaliteit doen.

We moeten de opnamen dan met zo min mogelijk verlies of zelfs verliesvrij overzetten naar de computer en de film monteren. Vervolgens de opnamen met een zo hoog mogelijke kwaliteit importeren in het DVD programma. 

We moeten ons wel realiseren dat het terugrekenen van HDV naar DV/DVD complex is en dat de snelheid niet altijd iets zegt over de kwaliteit. Het maken van een DVD met hoge kwaliteit is echter best mogelijk. Willen we nog meer kwaliteit dan zullen we de opnamen moeten overzetten op BD. Het probleem is dat er nog niet veel branders zijn die de mogelijkheden van het systeem volledig gebruiken. John had 20 minuten materiaal in Blue Ray kwaliteit op een normale DVD5 gezet en deze op verschillende spelers uitgeprobeerd.*)

Helaas ging het niet in alle gevallen goed en hebben we hier nog zo'n beetje de beginperiode van de DVD's. Goedkope apparaten slikken nog het meest.

Vervolgens werden de mogelijkheden van iMovie en iDVD voor het maken van een DVD gedemonstreerd. 

Export vanuit iMovie is ook al mogelijk voor Mobile.me en YouTube.

Al met al een interessante avond. Voor Apple gebruikers al wat bekender materiaal, voor PC en Casablanca wellicht wat minder interessant. Maar wel een aansporing om de mogelijkheden van een systeem beter te gaan benutten. Er kan vaak meer dan men denkt.


*) Neem Blu-ray materiaal op op een gewone 4.7GB schijf die afspeelt in een Blu-ray afspeelapparaat.

Jan de Bloois heeft hierover ook een artikeltje op zijn website geplaatst (klik hier)


© FVCZ.NL