2009-04-01 LVSL op bezoek

Op 1 April 2009 kwam de LVSL uit Leiden bij ons op bezoek. Dit was beslist geen 1 april grap, alhoewel niet voor iedereen duidelijk was wat men deze avond kon verwachten. Dan blijkt dat niet iedereen de aankondiging bij het programma goed heeft gelezen. De LVSL zou komen met films uit hun collectie en ja... ze zijn bekend van hun 3D film op het regiofestival. De films werden ingeleid door André van der Tuijn, voorzitter van de LVSL. 

DSC_5569

André vertelde wat over de club en hun activiteiten. Met 117 leden is het een grote vereniging en op de wekelijkse clubavonden komen gemiddeld 50-60 leden. Meer kan men er in de ruimte ook niet bergen. Men kent de volgende opbouw van het programma:

1e avond: Filmanalyse (kijken naar films/praten erover).

2e avond: LVSL Plus (verdiepings cursussen).

3e avond: Clubavond (sprekers, algemene onderwerpen).

4e avond: Cursusavond (monteren op computer)

5e avond: Wedstrijd (bij een 5e avond in de maand).


Een uitgebreidere kennismaking met de LVSL kregen we door de eerste film "Wie is de LVSL" uit 2002 en gemaakt in het kader van het 60-jarig bestaan van de club. Men heeft van verschillende activiteiten in Leiden films gemaakt, deze gemonteerd en inmiddels aangeboden aan het Gemeentelijk Leids Archief (zo'n 300 stuks). Men wil als club ook tussen de burgers staan om nog meer bekendheid te krijgen.

"Floris Verster" was een documentaire van Wout de Bruijne en beschreef het leven van deze Leidse colorist. Een mooie film, die ook op de Nationale Manifestatie heeft gedraaid. Vooraf is veel onderzoek nodig geweest. We volgen de ontwikkeling van Floris vanaf zijn kleuterjaren tot zijn dood. Ook de ontwikkeling van Groenoord speelt mee in de film.

DSC_5568"Sjaan, geen Jeanette" was de registratie van een toneelstuk over een bekende Leidse zangeres (2006). Een jeugdige actrice speelde de rol van een oude mevrouw en kreeg antwoorden vanuit de zaal "over mij heb je het...". Dat deze dame uitgenodigd was voor het bijwonen van dit stuk was bij de filmers niet bekend, maar hierdoor kreeg de registratie een mooie wending. De afwisselende beelden van de actrice en de echte Sjaan/Jeannette worden goed in beeld gebracht, dit ondanks het improviseren ter plekke. De minder gelukkige lichtinval (ramen fabriekshal) nemen we dan maar voor lief. Een mooi document voor Leiden."Op Pad" werd gemaakt in het kader van de opdracht een grap te verfilmen. We zijn een dame op chique schoentjes wandelen en stevige stappers aantrekken. Het lopen hierop blijkt niet zo gemakkelijk te gaan, waarop na enkele meters de schoen weer wordt uitgetrokken. We kijken dan in de ogen van een heuse pad. Leuke film met een verrassende wending.

"Uitdag" van Gerard de Boer werd gemaakt naar aanleiding van de jaarlijkse uitgangsdag van de LVSL. Eenmaal per jaar gaat men ergens naar toe waar ook leuk gefilmd kan worden, zoals Texel, rondvaart op de Dieze in Den Bosch etc. Deze film werd gemaakt door iemand die niet mee was geweest zodat de verwarring groot was bij het vertonen van de film. Gerard had alle plekken van de uitdag verwerkt in een animatiefilm. Hiervoor had hij gebruik gemaakt van het programma Anim8or. Volgens de maker is hij met film toch wel drie maanden bezig geweest (leren werken met het programma en daarna de opnamen nog.). Wellicht is meegaan met de uitdag dan toch een snellere methode.

"Promisse" was een opdrachtfilm met de subtitel "Van dit naar dat". We zien een lieveheersbeestje over het scherm lopen en hardhandig aan het einde komen door een mep met de krant. De aftiteling met een groot aantal vermeldingen was erg grappig. Niet vermeld werd daarbij wat het commentaar was van "Wakker dier" om een lief beestje zo aan het einde te laten komen. Alleen kwam er wel erg veel bloed uit dat beestje, zodat ook daar de ketchup wel plaatsvervangend zal zijn geweest.

Timan

Een hommage aan oprichter en oud-voorzitter Emile Timan was de film over de manier van werken met muziek bij de stomme film. Gebruik werd gemaakt van twee draaitafels voor 78 toeren platen met schakeling en geluidsregeling. De platen werden geselecteerd en afgespeeld tijdens het vertonen van de film. Iedere uitvoering was daardoor weer uniek en vereiste de uiterste aandacht. Leuk was ook de anekdote die André vertelde. Van de films van Timan waren door Beeld en Geluid kopieën gemaakt van de films, maar men miste het geluid. Timan werd uitgenodigd om in Arnhem zijn films nog eens te laten zien waarbij men volgens plan dan het geluid zou opnemen om later bij de beelden te zetten. Timan die zag aankomen dat het een latertje zou worden draaide de films wat sneller af om weer op tijd naar huis te kunnen. Het resultaat zal een ieder wel duidelijk zijn.

images

Voor de opdracht een film te maken bij muziek had Gerard de Boer gekozen voor "Kiss of Fire" van Louis Armstrong bij beelden van een glasblazerij in Zweden (Kosta Boda). In mooie beelden en heel fraaie close-up's zagen we het tot stand komen van een kunstwerk met de toepasselijke titel "The Kissing Brains" (ontwerp van Bertil Valllien). Over de kip en het ei zullen we het maar niet hebben, maar een portie geluk moet je daarbij wel hebben. Voor Gerard speelde ook het in de kast laten liggen een belangrijke rol.

In de bollenstreek wordt ieder jaar het Cinefleurfestival gehouden waarbij de LVSL een van de organiserende clubs is.In het kader van "Beurtveer" had men een film gemaakt (2007) over de "Pallieter in de beurtveer 2007" in de race tegen de klok van Workum-Amsterdam v.v. Mooie opnamen aan boord van het schip. Ook aan de wal werden door verschillende filmers opnamen gemaakt, waarna het voor Arie de Ridder bij de montage (2008) meer dan honderden uren werk opleverde. Een mooi document van zo'n zeilwedstrijd.

IMG_2096PallieterBeurtveer

"Aah Ooh Wee" van E.R.W.T. liet ons een nog jonge bejaarde (AOW'ster) zien tijdens het uitspreken van een gedicht (of verhaal in dichtvorm) over haar verloren tasje met haar AOW, jammer genoeg met weinig wisseling van camerastandpunten. Wel werd hierdoor de tekst iets om op te letten. Mooie clou aan het einde van de film omdat tussen de grote stapels post er ook een brief lag van het postkantoor "... ik zal het eerlijk zeggen, had me tasje laten leggen".

Het programma werd besloten met de film "Spiegels in het Groene Hart" van Peter Versluis. Een film met prachtige fotografie en mooie beelden van het Groene Hart. Goed gebruik van spiegelingen in het water, dubbele opnamen, gebruik van schaduwen en mooie toepasselijke muziek. Een film die best een aantal keren ergens een zaalprijs zal halen (zoals bij Cinefleur 2009). Kortom een prachtige film... Maar ook een film met een wat onbestemd gevoel. Wat is eigenlijk het verhaal achter de film of zijn het alleen mooie plaatjes. Wat zou het mooi zijn geweest als deze film ook een verhaal had gehad. Gaat het over de natuur of zijn we blij dat er ook woningen worden gebouwd? Nu missen we de echte boodschap of is het de bedoeling van de maker dat we dat zelf maar invullen? We kunnen wel denken dat het zou gaan over het behoud van het Groene Hart, maar zeg dat dan ook! Mogelijk dat dan brons bij de NOVA een andere kleur had gekregen.

Aan het einde van de avond kon voorzitter Jan de Bloois de gasten bedanken voor een mooi en afwisselend programma. Van het voorstel tot een tegenbezoek zal zeker gebruik worden gemaakt.


© FVCZ.NL