2009-05-20 NoPro filmisch

De laatste NoPro filmisch van het voorjaar stond in het teken van een film in HD op BlueRayDisk (BD). Rob Kleijn had van zijn bezoek aan China een filmverslag gemaakt van 35 minuten, maar ook een documentaire van 10 minuten met de titel " China's wedergeboorte". Hiervoor was eerst het verhaal geschreven met aandacht voor het verleden van dit oude keizerrijk en de grote mogelijkheden van dit immense land met 1,3 miljard inwoners. Daarna werden de beelden erbij gezocht. De voice-over vertelde het verhaal. De afwisseling van verleden en heden was soms wat verwarrend omdat je niet goed wist waar de aandacht naar uitging: beelden of de stem. Het verhaal werd ook niet altijd door de beelden ondersteund. 

chinaVerbodenStad

Veel waardering ging uit naar de mooie beelden die door de grootformaat projectie nog een extra dimensie kregen. Toch waren er ook wat tips die het geheel nog wat zouden kunnen verbeteren. Zo was de verhouding tussen voice-over en achtergrond geluid niet altijd goed. De muziek was daarbij vaak wat te hard. Volgens Rob  kwam dit doordat hij met meerdere geluidskanalen had gewerkt die door de installatie op de club niet goed werden ondersteund. Niet overal beschikt men over een 5.1 systeem voor geluid. Ook enkele beeldovergangen vragen nog wat aandacht. Soms eens ongedefinieerde overgang (een of twee beeldjes verkeerd), soms ook een niet volledig aansluiten van beelden qua kleur en belichting. Ook werd het advies gegeven het geluid van de fluitspeler wat langer te laten doorlopen en het niveau meer af te stemmen op de voice-over. 

shanghai skyline

We bezochten natuurlijk ook bekende plaatsen als de verboden stad en het terracotta leger. Het moderne China kreeg gestalte met beelden van het moderne Beijing, Shanghai en Hong-Kong. Het bouwwerk voor de Chinese staatstelevisie, ontworpen door Remco Koolhaas, zagen we nog in volle glorie. Pas in februari brak er brand uit in het hotelgedeelte. 

Al met al een mooie film, waarbij we konden genieten van fraaie close-ups en mooie avondopnamen van een wereldstad als Shanghai. Graag zien we ook nog eens wat beelden, die we nu in deze documentaire hebben moeten missen. Wellicht iets voor een vakantieavond met langere films?

Jan de Bloois liet nog een tweetal fragmenten zien van opnamen die recentelijk waren gemaakt voor een opdracht. De beelden van drie camera's werden met multicam techniek verwerkt tot een geheel. De uiteindelijk opnamen zullen slechts voor een klein deel worden gebruikt in de eigenlijke film, zodat het praten hierover wat moeilijk was. Verder liet Jan wat opnamen zien die gemaakt waren voor de cursus van afgelopen maandag. Voor velen van ons wel gesneden koek, maar ook weer een aanduiding dat filmen vanaf statief de beelden duidelijk rustiger maakt.

Tot slot keken we naar een paar voorlichtingsfilmpjes over "Werken in de bouw". Zeer snelle beeldwisseling in de aanloop, maar verder veel aandacht voor de mensen die centraal staan in het project. Leuk om naar te kijken, ook al horen alle clubleden niet meer tot de doelgroep waarvoor de films zijn bedoeld.© FVCZ.NL