2009-09-16 Openingsavond


Omdat we tijdens de vakantieperiode en de verbouwing van de Petuniatuin toch regelmatig een clubavond hadden was dit eigenlijk niet zo zeer een openingsavond maar meer een start van officiële najaarsprogramma. 

Aan de oproep om films mee te brengen werd goed gehoor gegeven, zodat zo vlug mogelijk werd overgegaan op het vertonen van films en de mededelingen en vakantie ervaringen tot het noodzakelijke werden beperkt.

Van Mieneke Mei zagen we allereerst "Geen angst" (ca 3 min.). Een wat abstracte film waarbij de kijker zelf het verhaal moet bedenken. Dat was niet iedereen gelukt, waardoor de film niet zo overkwam. De man in de film moet de dood voorstellen. Sommige delen van de film waren daarvoor bewust in zwart/wit gehouden. Mieneke had nog wat problemen met haar nieuwe camera (Canon HV20) maar zag dit als een leuke oefening.

Een soortgelijke film van Mieneke was "Gedachten", spelen met de camera maar ook spelen met de gedachten. Ze had hierbij nog zichtbare problemen met de automatische scherpstelling van de camera. Vooral bij opnamen in HD zie je dat duidelijk. Professionele cameramensen maken daarom altijd gebruik van de handmatige scherpstelling.

Een derde korte film van Mieneke had de titel "Herontdekking (Schaduw)". Twee dames voeren een schaduwspel op, waarbij wederom gespeeld werd met zwart/wit beelden afgewisseld door kleur. Aan het geluid moet zij nog wat doen, omdat dit hard in komt en meer in/out faden beter zou zijn. Toch leuk om eens een wat ander type films te zien, die echter door hun abstractie niet iedereen aanspreken.

monumentdwingelooHPIM5207Van onze gaste Gerrie Kierdorff zagen we "We herdenken...". De oorsprong van de film lag in het vinden van een poeziealbum uit de oorlogsjaren. De film werd in 2002 opgenomen en speelt rond de 4 Mei herdenking in Dwingelo. Er werd goed gebruik gemaakt van originele oorlogsbeelden met mooie effecten. Een mooie registratie, mogelijk gemaakt door het goed gebruiken van documentatie materiaal uit de bibliotheek en veel aandacht voor de montage. Gerrie gaf nog als toelichting dat zij monteren het mooiste vindt aan de videohobby. We hopen nog veel films van haar te mogen zien.


Eddy Jansen was naar het Unica festival in Polen geweest en had hier een opname gemaakt van het gedeelte waarin de jury de medailles toekent. We zagen daarvan een 2 min. durend gedeelte van de Nederlandse inzendingen. Grappig om te zien hoe dit in zijn werk gaat, maar niet bedoeld als een echte film.

John Riegen liet enkele fragmenten zien uit de gemonteerde opnamen van de musical "Sneeuwwitje en de 7 gangsters", gespeeld door groep 8b van de Daltonbasisschool in Zoetermeer. Het was goed te zien dat hieraan veel werk was besteed aan de montage. Het geluid was (volgens ooggetuigen) zelfs beter verstaanbaar dan tijdens de opname van de musical. Probleem was het lage niveau van het stemgeluid, waardoor dit zelfs met 20db moest worden opgekrikt. Het omgevingsgeluid was echter erg storend en moest worden verlaagd om de stemmen verstaanbaar te houden. We zien de resultaten wellicht nog eens terug op een NoPro avond, samen met de andere film van 8a, omdat we van de problemen nog veel kunnen leren.

Ben Verbeek had de opnamen van de pastoor nog eens meegebracht, maar nu ook met een aantal andere versies en bloopers. Dit was zeer vermakelijk, zeker als alles goed lijkt te gaan en dan die torenklok weer eens roet in het eten gooit. Al met al een leuke avond, waarbij ons tijdelijke zaaltje met 14 leden wel aardig vol was geraakt. 

© FVCZ.NL