2009-09-30 NoPro Technisch: Microfoons

Door een omzetting in het programma werd deze avond een NoPro Technisch gehouden, met als onderwerp Microfoons

Een microfoon (van Grieks: mikros = klein en phonos = geluid, oftewel "klein geluid") is een elektromechanisch onderdeel dat geluid omzet in een elektrisch signaal, ten behoeve van gelijktijdige weergave voor versterking ter plaatse en/of weergave elders, en/of ten behoeve van het maken van een geluidsopname.

De meeste microfoons hebben een membraan dat meetrilt met de geluidsgolven die zich door de lucht voortplanten. De beweging van het membraan wordt vervolgens in een elektrische spanning omgezet.

  • elektromagnetisch:
  • elektrostatische (door gebruik te maken van de capaciteitsvariaties):
    • condensatormicrofoon, een microfoon op het principe van een veranderende capaciteit. Deze microfoons hebben doorgaans een voorspanning nodig die veelal geleverd wordt middels fantoomvoeding.
    • elektretmicrofoon, ook wel "elektreet microfoon" of "elektret condenser microphone" genoemd, een kleine condensatormicrofoon met ingebouwde versterker, die een voedingsspanning nodig heeft (vaak door een batterij geleverd).

Voor meer informatie zie Wikipedia en andere bronnen.


mic positie

De oproep tot het meebrengen van een microfoon had succes. Jan de Bloois kon zijn hierdoor laten zien wat de verschillen zijn in resultaat van een aantal verschillende microfoons bij het inspreken van een voice-over bij de film. Belangrijk daarbij is de positie van de microfoon t.o.v. de mond.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van een Apple MacBook computer en het programma Audacity, een vrij verkrijgbaar programma voor zowel een Apple computer als een Windows systeem. Het geluid werd gedurende een tiental seconden opgenomen met een frequentie van 48000 Hz., ipv de standaard 44100 Hz (CD kwaliteit). Hiervoor werd gekozen om de rendertijd bij het monteren van video te beperken. Het invoerniveau werd per microfoon zo in gesteld dat het geluid voldoende sterk werd opgenomen, maar geen oversturing kon plaatsvinden. Bij te hard opgenomen geluid kun je niet meer terug, te zacht opgenomen geluid kan nog wel wat worden verbeterd. Na opname werd het geluid "genormaliseerd" tot 0 db om tot een vergelijkbaar resultaat te komen. 

De navolgende microfoons werden getest:

1) Ingebouwde microfoon Macbook

2) Electret microfoon geleverd bij een geluidskaart (goedkoop, geeft veel ruis)

3) Senheiser SM MD412 op statief (dynamisch)

4) Headset (constante afstand tot mond, wel schuin!l) - (zie ook Tom van 't Hof)

5) Revers microfoon (met draad) - (op revers) - altijd rondom gevoelig!

6) idem, maar nu vlak bij de mond gehouden

7) Samson USB C01U, verend opgehangen (studio microfoon)

8) Electrovoice EV MD

9) Shure SM58 (meest gebruikte zangmicrofoon) - richting gevoelig!


De verschillen waren aanzienlijk, zodat een paar systemen direct konden afvallen. Zo waren de ingebouwde microfoon (1) en de revers microfoon (5,6) duidelijk minder. Microfoon 2 had duidelijk last van ruis. Mogelijk dat de kabel hierbij een rol speelde. De microfoons 3 en 7 bleken duidelijk het beste resultaat te geven. De Senheiser werd de beste genoemd voor zangers, de Samson meer voor studiogebruik met opnamen van muziek. Bij de Samson wordt ook extra software geleverd voor het opnemen, met de mogelijkheid het opname niveau te regelen en via een variabel low cut filter lage tonen te verwijderen.

De microfoons 8 en 9 werden pas na deze vergelijking ingezet en later toegevoegd aan het overzicht. Ook met deze microfoons zijn goede resultaten te bereiken.

Voor een groter plaatje klik hier

De verschillende resultaten van de voice-over van Jan de Bloois zijn hier te beluisteren:  klik hier


Conclusie:

De verschillen zijn groot. Voor een goede microfoon moet je geld neerleggen.

Meer informatie:

En goed en uitgebreid verhaal over "microfoonkeuze bij video" is te vinden bij Nannenberg. Het overzicht is uit 2003 en daardoor m.b.t.  type/merk niet meer actueel, maar bevat wel veel achtergrondinformatie.

Ook van Sure zijn goede (Engelstalige) publicaties beschikbaar, zoals "video" e"music studio"© FVCZ.NL