2009-10-28 Vakantiefilms

Inmiddels zijn we al weer een paar weken terug van vakantie en dus tijd om de belevenissen te laten zien van onze clubleden. De ervaring leert dat we veel uithoeken van de wereldbol te zien krijgen. Tot zover de oproep van de programmacommissie voor deze avond. Met een goed gevulde zaal (22) waaronder ook een paar langdurig afwezigen. Het doet dan goed te zien dat ze voldoende hersteld zijn om weer een clubavond te bezoeken. Na wat huishoudelijke mededelingen begonnen we aan een aantal ingediende films. 

cliffs of moher
De eerste film was "Ronde van Ierland" van Rinus Vollebregt. Inmiddels kennen we Rinus wel als een fietsende filmer, maar deze keer stond het fietsen meer centraal. In juni van dit jaar bezocht Rinus met een paar fietsbroeders Ierland en maakte daar met een internationale groep een rondreis per fiets van 1600 km. Dat we wat minder beelden hadden van de omgeving en meer van terrasjes waar gerust werd van de inspanningen was inherent aan deze opzet. Toch wel oog voor details zoals koffiedrinken in "The Coffee Pot". We zagen ondermeer de Cliffs of Moher, Giants Causeway en de steden Belfast en Dublin. De laatste steden weden per dubbeldekker bezocht als echte toeristen. Rinus had de commentaarstem van zijn vrouw nu ingeruild voor een medefietser. De tekst kwam nu veelal in telegramstijl, maar was geschreven en ingesproken bij de beelden door zijn reisgenoot. Leuke film, maar echte opnamen tijdens het fietsen hebben we niet gezien. Omdat zonder statief gewerkt werd ontbraken ook de close-up's. De muziek in Ierse stijl was deels gezongen, maar gaf toch een sfeer aan de beelden.

Schafbergbahn_Z13"Een zwaar bevochten hoogtepunt" van Jacques van Herten was de tweede film. We zagen Desi ploeteren bij het beklimmen van de Schafbergweg, hetgeen onder de geldende temperatuur afzien was. Regelmatig werd dan ook gerust en werd menig zweetdruppeltje afgeveegd.  Jacques kwam zelf niet in beeld, maar was getuige de korte interviews wel aanwezig. Nu verklaarde hij ook in een vergelijkbare staat van vermoeidheid te verkeren bij het lopen van deze als gemakkelijk aangekondigde route. Mogelijk dat de Oostenrijkers wat meer klimbenen hebben. De drie en een half uur durende tocht werd daarom maar voor het laatste stuk per smalspoorbaan gemaakt. Het ijs op het terras zal na zo'n inspanning best gesmaakt hebben. Voor ons was er gelegenheid om mee te genieten van de fraaie natuur. Door de felle zon waren de contrasten groot en een juiste belichting van het geheel wat moeilijk. Dan blijkt dat veel uitzichten op de Wolfgangsee toch wel op elkaar gaan lijken. Livegeluid is in dit soort stiltegebieden nauwelijks aanwezig en toch mis je het dan wel.Lago_Trasimeno"ACSI reis naar Umbrie en San Marino" van Jan de Bloois liet ons via een lange aanloop via de kennismakingsavond, Luxemburg, Saarburg en Ulm uiteindelijk terechtkomen op camping Steiner in Leifers. Dat was het ontmoetingspunt van alle equipes, vooral caravans. Jan voelde zich als camperaar  wel een vreemde eend in deze bijt. Verderop in de film hoorden we wel de eenden, maar zagen die niet op het fraaie meer van Trasimeno. De spiegelingen in het water waren fraai om te zien. Per groep werd ook nog een bezoek gebracht aan Bologna. Vanwege de grens van 15 minuten per film werd alleen het eerste stuk vertoond uit een veel langere film. Jammer van het hoempa geluid bij de aanloop naar Italië. In Luxemburg en het grootste deel van Duitsland is dat zeker geen lokale muziek. In het verdere verloop van de film was de muziek wel mooi en passend bij de beelden. We wachten met belangstelling het vervolg van de reis af. 


Na de pauze liet John Sterk ons een paar korte films. Het betrof enerzijds een professioneel product, anderzijds de "making of"s ervan. Dat je zelfs bij volle zon nog 60 Kwh aan licht bijplaatst is dan niet bij iedereen bekend. Ook werd duidelijk dat het opnemen van een korte scène soms lang kan duren. Het resultaat is er dan ook wel weer naar. Iets om in gedachten te houden bij een volgende speelfilm van de club.dwingelder veld"De vier jaargetijden van het Nationale Park Dwingelder Veld" van Gerrie Kierdorf liet ons zien dat de natuur in eigen land ook erg mooi kan zijn. We zagen mooie beelden van de Drentse heide en grazende schapen. Ook mochten we de geboorte van twee lammetjes in het vrije veld aanschouwen. Er was goed gebruik gemaakt van close-up's. Vooral de dauw en een spinrag leverde fraaie beelden op. Dat de natuur ook wreed kan zijn zagen we door de aanval van de spin op een in het web geraakt insect. Fraaie herfstkleuren met veel aandacht voor details als vruchten en paddestoelen. In November deed Koning Winter al zijn intrede en sneeuwvlokken bedekten de aarde. Slechts een voorbeeld voor de aandacht die de maakster besteed heeft aan de teksten. Haar stem past ook uitstekend bij de sfeer van de beelden. En wat te denken van de slot boodschap: "Alle seizoenen vragen om respect voor dit bijzondere stukje natuur in Drenthe". Ook de muziek was goed verzorgd, al was de sterke muziek bij de paarden meer een gelukstreffer volgens Gerrie. Een erg mooie afsluiting van een avond vakantiefilms, waarbij we redelijk dicht bij huis bleven. De verre bestemmingen komen dan wel een volgende keer.
© FVCZ.NL