2010-02-24 NoPro filmisch

Bij een NoPro filmisch blijft het altijd een verassing of er films worden aangeboden en wat we te zien krijgen. Jan de Bloois had een DVD meegebracht met een aantal door hem gemaakte trouwfilms en liet ons daarvan "Huwelijk Ruben en Manon" zien. We zagen het vertrek van de bruidegom vanuit het Zeeuwse Zierikzee, maakten kennis met de Zeeuwse polders om tenslotte in Pijnacker te belanden voor het ophalen van de bruid.

 kasteel_duivenvoordeDe plechtigheid zelf had plaats in Kasteel Duivenvoorde. Tijdens de fotosessie kreeg de rest van het gezelschap een rondleiding door het kasteel. Hierdoor kwamen we ook nog wat meer te weten over dit kasteel en de voormalige bewoners. Als geheel een leuke opzet met ook afwisselende beelden. Een paar zoom-bewegingen waren niet goed afgemaakt. Daarentegen was wel goed rekening gehouden met de plaats van de horizon, zeker als we kijken naar de beelden van de uitgestrekte polders. De rondleiding met de gids leverde wat meer problemen op. De vrouwelijke gids was regelmatig in beeld, maar het geluid was minder. Hierdoor was de tekst niet altijd goed te verstaan. De beeld inserts waren wel goed, maar de tekst paste niet altijd bij de beelden. De filmer was bij de rondleiding meer toeschouwer dan filmer. Voorgesteld werd om als filmer met een opdracht meer te arrangeren en bijvoorbeeld de gids te voorzien van een draadloos microfoontje. De muziek was wat onrustig omdat teveel werd bijgeregeld. 

Van Mieneke Mei zagen we "Vergankelijkheid van het nieuws". Een wat abstracte vormgeving van nieuws dat niet blijft. Veel nieuwsberichten door elkaar, kranteninformatie en radiojournaals in verschillende talen. Alles vergaat, alles gaat voorbij. Dat was de boodschap die Mieneke wilde overbrengen. Iedere kijker mag bij de beelden denken wat hij of zij wil. De boodschap moet een discussie oproepen. Omdat de titel pas bij de aftiteling duidelijk werd, waren de beelden niet zo gemakkelijk te begrijpen. Na een tweede vertoning was dit voor de kijkers wat meer duidelijk.

Van Hans van Woerkom zagen we een aangepaste versie van "Japan by train". Hans had eerdere opmerkingen tijdens een NoPro filmisch in de montage verwerkt. Enkele discutabele beelden waren vervangen of wat anders gemonteerd. De film is nu nog prettiger om naar te kijken.
© FVCZ.NL