2010-03-31 NoPro flimisch

Of de naderende Paasvakantie de reden was of dat sprake was van een samenloop van omstandigheden weten we niet. Wel weten we dat een relatief klein aantal van 10 leden deze avond NoPro filmisch had uitgekozen.

De eerste film van deze avond was "Kopklas. Jan, John en Harry hadden de opnamen gemaakt en de voice-over opgenomen. John en Harry zorgden voor de montage. De film is de tweede van een serie van drie die in opdracht werden gemaakt. De film werd goed ontvangen. Geadviseerd werd de teksten middenin niet te laten scrollen, maar vast in beeld te laten komen voor de leesbaarheid. Na een paar kleine wijzigingen zal de film aan de opdrachtgever worden aangeboden.

Van geheel andere aard was de eerste film van Jos Houdijk. Afgelopen jaar heeft hij samen met anderen (Hans, Jos en Gijs op de fietsen) een fietstocht gemaakt van Voorburg naar Santiago de Compostella. De opnamen tijdens het fietsen werden gemaakt met een kleine JVC camera, vastgemaakt op de fietshelm van Jos.


2008-01-28 DSC_5391_1


Probleem bij het maken van de opnamen was dat hij dit op goed geluk moest doen, omdat controle in de zoeker ontbrak. Dat het maken van stabiele beelden op een fiets op de Franse en Spaanse wegen vrijwel onmogelijk is, zagen we aan een voorbeeld uit de film waarbij de beelden nog gerenderd moesten worden. De montage werd gemaakt met Pinnacle Studio, terwijl de beelden werden gestabiliseerd met het programma Mercalli van ProDAD, een plugin voor Studio. Ondanks het feit dat dit ten koste gaat van de kwaliteit (immers inzoomen van het beeld) bleven er aardige beelden over. 

Na de gebruikelijke zegen en een afscheidsbijeenkomst zagen we Jos en zijn lotgenoten fietsend maar ook als toeristen enkele bezienswaardigheden op de route bezichtigen. We zagen beelden van het Canal de St. Quintin, het stadhuis van Noyon en bezochten het Chateau Renalt. Via Chartres, St. Jean de Port en Roncesvalles kwamen we tenslotte bij Puenta la Reina. We zagen beelden van het Palais de Rei, St. Jean de Ortega en de irrigatie in de Pyreneeën met het Canal de Castilla.

May+26+(Puenta+la+Reina-Logroño)+044+30%

cruz

Tenslotte komen we aan bij de Cruz de Ferro. Aan de voet van het kruis ligt een grote stapel stenen. Een echte pelgrim neemt een steentje mee van huis om het hier bij het kruis achter te laten. Zo leggen al eeuwen lang pelgrims op deze plaats symbolisch de zorgen van zich af. Of Jos ook een steentje had meegenomen weten we niet, omdat het commentaar bij de film nog moeten worden gemaakt. Via Ponferrada komen we tenslotte aan in Santiago. Jammer dat Jos zijn camera niet bij zich had in de kathedraal bij het slingeren van het beroemde wierookvat. Nu moesten we het doen met wat stilstaande beelden.

We kijken uit naar de verdere afwerking.


© FVCZ.NL