2010-05-19 Kleurcorrectie video

Deze avond stond in het teken van kleurcorrectie en hoe dat te verwezenlijken. Alvorens John Sterk dit onderwerp behandelde keken we naar een korte film van Mieneke Mei op basis van een gedicht over de lente. In haar toelichting gaf Mieneke aan dat woorden veel kunnen zeggen maar aan de andere kant ook weinig. Ze blijven hangen of gaan weg. We zagen nu beelden bij flarden van woorden die ons dwingen om na te denken. De ene gekte na de andere komt op je af. Bij de bespreking bleek dat waardering bestond voor de wat andere manier van filmen en spelen met woorden. 

Het onderwerp "KLEUR" werd daarna behandeld door John Sterk. Allereerst werden wat losse beelden getoond om het begrip kleur duidelijk te maken. Een stukje theorie is noodzakelijk om kleur en de aanpassing daarvan te kunnen begrijpen. Voor een uitgebreidere theorie wordt verwezen naar het verslag van een eerdere avond over "kleurbewerking" (2008-03-12).

Een belangrijke rol in het geheel was weggelegd voor de kleurenkegel en het kleurenwiel.

kleurkegelDe kleuren op het kleurenwiel zijn dezelfde als op de top van de kegel. Bij saturation blijven de kleuren gelijk maar neemt de intensiteit toe. Bij werken met een RGB correctie verschuiven ook alle kleuren.

kleurenwiel

Vervolgens liet John ons voorbeelden zien van kleurcorrecties die waren gedaan bij de film "Vlaardingervaart". Hiervoor gebruikte hij de 3-way kleurencorrectie uit het programma Final Cut. 


3way coorectionBij andere pakketten die van deze methode gebruik maken is de werkwijze vrijwel gelijk. Hierbij is het mogelijk door verschuiving van zwart (linker wiel), midden en wit (rechter wiel) de kleuren te verschuiven.Het onderste schuifje is bedoeld voor het aanpassen van de verzadiging. De kleuren blijven gelijk maar worden wel intenser. Met het aanpassen van de kleuren kunnen tijdens de opname gemaakte fouten (bijv witbalans) worden opgelost. Het is natuurlijk geen methode die men zomaar kan toepassen en enige oefening en ervaring zijn daarbij wel op hun plaats. 


© FVCZ.NL