2010-07-07 ev Vakantieperiode


Tijdens de vakantieperiode hadden we de clubavonden om de twee weken. Het was een gevarieerd programma, dat in wisselende samenstellingen werd bezocht.

Op 7 juli keken we naar een vakantiefilm "Australië 2005" van Wim Drost. Het vrouw en zoon trok hij door Australië van de Grampions naar Sydney. Overnachting op verschillende campings, waarvan we dus ook de nodige beelden te zien kregen. Dat vlak bij de campings de natuur al mooi is zagen we door mooie opnamen van het voeren van parkieten en de aanwezigheid van kangoeroes op het veld ernaast. 

twelve apostles

Uiteraard zagen we ook de bekende punten van het land, zoals Port Campbell National Park, Island Arch, Cape Patton en Twelve Apostles (zie foto links). Jammer genoeg waren de zeeleeuwen bij The Nobbies niet te zien, echter wel veel zeemeeuwen. In de bomen slapende koala's zagen we bij het Koala Center, zwarte zwanen bij het Swan Lake Park. Natuurlijk zaten ook verschillende botanische tuinen in het programma. Vaak mooie opnamen en een aardig verhaal, waardoor we een goede indruk kregen van de gemaakte reis. De hoeveelheid informatie is vaak overweldigend omdat ook Wim geprobeerd heeft zijn vakantiebelevenissen in beeld te brengen. Aan het eind van de film blijft dan wel de mooie beelden hangen, maar niet de erbij behorende informatie. 

Jan de Bloois liet zien hoe hij een omslag maakt voor zijn DVD's. Hij gebruikt hiervoor het gratis programma NeoOffice. Papierinstelling is A4 liggend met een marge rondom van 1 cm. De pagina bestaat uit drie delen: voorkant, rug, achterkant, waarvoor 3 rechthoeken in de juiste maat worden gemaakt. Hierin kan de tekst worden geplaatst of kunnen plaatjes worden geïmporteerd. Bij de rug wordt de tekst dan geroteerd. Daarna wordt het ontwerp opgeslagen in pdf formaat. Het foto bewerken doet hij in Seashore. Voor de PC zijn vergelijkbare programma's beschikbaar. Ben Verbeek kent hiervoor het programma Acoustica CD/DVD Label Maker 3.32 en geschikt voor CD, DVD en BD. Voor de veel gebruikte Canon printers wordt software meegeleverd. Aanpassen van het middengat doe je daarbij via: nieuw ontwerp, adjust circle size.

Jan had ook nog een film over de Rotolight, een LED lampje met 48 leds voor 109 euro. Meer informatie is te vinden op: www.rotolight.com. De lamp is bruikbaar tot ca. 4 meter en kent verschillende kleurtemperaturen (6900 - 5600 - 4100 - 3200K).

Op 21 juli liet John Sterk ons wat verzamelde films zien. We zagen een mooie tutorial van de Duitse website van "Bebob" over het gebruik van de scherptediepte bij de zg. 35mm look. Verschil tussen foto- en videocamera's zit vooral in de grootte van de opname chips. Een kleine chip geeft veel scherptediepte. Bij diafragma 13 is alles scherp. Van de site www.videoacademy.ch zagen we meer informatie over de nieuwe Sony NEX VG10 met een 20x grotere chip dan bij normale camera's, waardoor een goede scherptediepte mogelijk is. Nadeel is wel dat je eigenlijk altijd met de hand moet scherpstellen. Het maken van opnamen is met deze camera moeilijker, maar je hebt wel veel meer creatieve mogelijkheden.

Ook zagen we informatie over het nieuwe begrip "Videojournalist". De verslaggever is dan tegelijkertijd verslaggever, cameraman en geluidsman. Wel worden goede opnamen verwacht (dus HD kwaliteit), maar het mag weinig kosten. Betere beelden worden vaak beter betaald, dus gebruik statief nodig (zeker bij details). Veel interessante tutorials zijn te vinden op HD-trainings.de. Belangrijk bij filmen is wat we als mens waarnemen (beweging, zoom, pan, scherpte etc). Bij een snelle montage blijven we geboeid, bij een trage montage dwalen we af. Emotie krijgen we met veel close-up's. Ook licht speelt een rol. Met de witbalans kunnen we spelen en dag en nacht verwisselen. Licht ook gebruiken om schaduw te creëren (drama).

Een interessante website is ook www.digitalschnitt.de waarop o.a. een interssante film over het gebruik van codecs (Die Welt der Codecs). Zo kan het al wenselijk zijn om tijdens de opname te denken aan de te gebruiken codec. Veel details vraagt om veel bandbreedte. Detail intensieve zaken als zoom/pan/tilt kunnen we daarom beter weglaten. Tot slot van de avond zagen we nog een film over het maken van een fotoshoot tijdens een bruiloft.

oogstdag dwingeloo

Op 4 augustus zagen we een film van Gerrie Kierdorff over het registreren van een activiteit. Het was een 20 minuten durende registratie van de "26e Oogstdag Dwingeloo" Een leuke impressie van zo'n dag waarbij zaken als maaien, dorsen en bakken van brood aan de orde kwamen. Jammer van de verschillen in het geluid.

Van John Riegen zagen we "Vakantie - tuin - kinderen" waarbij het slopen van een haag en het afvoeren daarvan aan bod kwamen. De kinderen speelden daarbij een eigen rol in het geheel. Een leuk geheel  van een minder leuke klus.


Jan de Bloois liet nog een demo zien van het programma Boom Recorder 7.21 (geschikt voor Apple computers). Ook werden de mogelijkheden van het PC programma Magic Music Cleaning Lab 16 de Luxe genoemd, een lange naam, maar wel een programma met mogelijkheden om het geluid bij de film te verbeteren. Goed opnemen is natuurlijk belangrijker.


© FVCZ.NL