2010-09-29 Camera kennis met John


2010-09-29-2Het werken met je eigen camera is belangrijk. Nog belangrijker is dat je dat ook goed doet. In een reeks van twee avonden werken we met John Sterk weer allerlei instellingen van de camera door om zo goed mogelijke opnamen te maken met je eigen camera. 


Aan de orde kwamen:


1. Scherpte en scherptediepte. 

Gebruik maken van onscherpte bij de opnamen. Gebruikmaken van de automatische scherpstellingen om snel een basis te vinden. Van daaruit kan gespeeld worden met scherptediepte door handmatig de scherpte te regelen. Bij uitzoomen moet het beeld scherp blijven. Voor veel scherptediepte diafragma maximaal open. Bij gebruik op statief kan men beter de automatische steadycam uitschakelen.

2. Witbalans. 

Deze moet tijdens de opnamen niet verlopen, dus vastzetten. Wit is de algemene kleur en moet dus wit worden en blijven. Vaak zijn de instellingen voor daglicht (ca 6000K) en kunstlicht al (ca 3200K) voldoende. Voor nauwkeurig werken tijdens opnamen met verschillende camera's kan gewerkt worden met het instellen van de witbalans op een wit vlak vanuit eenzelfde standpunt, uitsnede en belichting. 

3. Geluid.

Geluid is ook belangrijk bij een film. Bij professionals wordt gewerkt met een aparte geluidsman. Gebruik een goede microfoon en koptelefoon voor het beluisteren van de opnamen.

4. Belichting.

Hierbij werken met diafragma, sluitertijd en gain. Bij gebruik van de automaat kiest de camera een gemiddelde. De belichting is altijd een compromis. Voor het later verwerken kan het beeld beter wat onderbelicht zijn dan overbelicht. Een goed hulpmiddel is het gebruik van een zebra effect. De instelling 70% is bedoeld voor huidtinten. Belichting regelen op lichte deel van de huid. Iets streepjes bij fel licht mag. Bij 100% hebben we met iets streepjes nog wel doortekening, maar het wit breekt dan uit.

2010-09-29-1


© FVCZ.NL