2010-11-03 Natuurfilms met Jan van den Bos / Peter Heemskerk

Een hele mooie opkomst deze avond. Wellicht dat de aankondiging "Natuurfilms met Jan van den Bos en Peter Heemskerk" daartoe aanleiding was. We kregen films te zien van Jan of van Peter en soms van allebei, omdat zij de laatste jaren vaak samen films maken.

Groot probleem bij het maken dier- en/of natuurfilms is dat je vooraf nooit weet wat er gaat komen. Dieren luisteren niet, althans niet naar je opdracht. Wat ze wel doen is maken dat ze wegkomen als je teveel lawaai maakt. Ook het weer speelt een grote rol. Met regen wil je je dure apparatuur niet blootstellen aan het water. Ook moet je veel geduld kunnen opbrengen en wachten tot je resultaat hebt. Ook moet je wel eens erg vroeg je bed uit om de gewenste beelden te kunnen maken. Doel van de filmers was ons te vertellen hoe zij het doen en er ook wat van te laten zien. Gewerkt wordt met een Canon XM2 en een Canon XL1s met verwisselbare lens. Dat laatste is essentieel voor het maken van goede natuurfilms omdat veel opnamen met tele gemaakt moeten worden. Uiteraard hoort daarbij dan ook weer een stevig (en dus zwaar) statief, dat je vaak minutenlang moet meesjouwen over zanderige of drassige paadjes. Het resultaat mag er dan ook zijn.

Kleine ZwaanAls eerste film zagen we "De vlucht van een zwaan" (2000) van Jan van den Bos. Hij vertelde ook waar de opnamen waren gemaakt en de moeite die hij daarvoor had moeten doen. De film was geheel nagesynchroniseerd, hetgeen bij natuurfilms eigenlijk wel standaard is. Ook bij deze zwanenfilm overheerste bij de opnamen het geluid van een in de buurt liggende autoweg. 

Dat je ook tijdens je vakantie een natuurfilm kunt maken liet Peter Heemskerk zien met een "tekenfilm". Dachten we in het begin met een tekenfilm te maken te hebben en vonden we de livebeelden wat vreemd? Met een tekendoos werden we natuurlijk wel op een dwaalspoor gebracht. Uiteindelijk gaat het echt over die vervelende beestjes die we in de bossen kunnen oplopen. Leuk was de suggestie van de Afrikaanse wildernis. De tweede film van Peter kwam voort uit een ook bij velen van ons wel bekend gegeve. Je hebt opnamen, maar wat moet je ermee. De film "Hebbes" kwam hieruit voort. We zien een reiger en een klein meerkoetje. De spanningsopbouw suggereerd dat het vogeltje wel gepakt zal worden door de reiger, maar uiteindelijk blijkt het toch een kikker te zijn. Leuk gevonden. Jammer dat de reiger eerst naar rechts loopt en later naar links, waardoor we kunnen denken dat het over twee reigers gaat.

aalscholversVan Jan zagen we daarna een 9 min. durende film "Op een warme zomeravond in juli" (2003). Met eindeloos geduld zien we uiteindelijk twee vechtende bokjes. Soms ben je volgens Jan wel eens een hele avond bezig voor 20 sec film. Het commentaar was gesproken in de "ik-vorm" waardoor het erg persoonlijk overkomt. Van beide filmers samen was de film "De terugkeer van de zwarte visser" (2006). Gefilmd werd in de waterleidingsduinen en het heeft ongeveer een jaar geduurd voor men toestemming kreeg om in het besloten gebied te mogen filmen. Ook de 300 broedparen moesten wennen aan de filmers. Ongeveer een jaar lang heeft men opnamen gemaakt. Fijn om naar te kijken en te luisteren naar een goed verhaal over deze zwarte vogels. Niet iedereen is gelukkig met deze terugkomst zoals uit de boodschap blijkt. Peter was op vakantie geweest in Kenia en had daar veel opnamen gemaakt. Hij probeert altijd om de veelheid van beelden te herleiden tot wat kortere films. De leuke plaatjes maken een keuze dan wel eens minder eenvoudig. We kregen opnamen te zien van "Lake Baringo en Lake Naivaska". Een samenvatting van de Kenia reis had hij samengevat in een hoofdstukje "Journey to the roots, welcome to Africa". Aan deze muziek had hij beelden toegevoegd. Moeilijkheid is dan om van leuke plaatjes een film te maken. Toch konden we ook nu genieten van de fraaie beelden. Mogelijk dat de muziek niet iedereen evenzeer aanspreekt. Jan van den Bos had kort filmpje gemaakt met de titel "Dance of the spiders" (1998) waarbij vaak door onscherpte niet bruikbare opnamen zodanig werden vervreemd met een mixer dat zij een geheel nieuw schouwspel konden vormen. 

Fuut-balts

Als laatste film van de avond een film van beide makers "Een prinsenleven op het water". Een interessant verhaal over futen met prachtige close-up's. Vooral de opnamen van het baltsgedrag van de vogels en het vluggertje daarna. Aan deze film heeft men drie jaar gewerkt, maar het resultaat mag er zijn. Op een festival in Duitsland van natuurfilms werd hiermee zilver gehaald en een achtste plek in de totale rangschikking. Jan en Peter laten zich niet afschrikken door het vele werk dat in de opnamen gaat zitten. "Het belangrijkste is het plezier in je hobby", aldus Jan van den Bos. En dat zij plezier in die hobby hebben mochten we vanavond met eigen ogen constateren.


© FVCZ.NL