2010-11-24 Feestavond rond Vlaardingervaart

Het vieren van een feestje rond een bijzondere gebeurtenis is altijd leuk, zeker als je dat kunt doen met een wat grotere groep. Voorzitter Jan mocht 19 leden welkom heten waaronder ook Floor, Ton en Marijke. Hij memoreerde dat we een paar prijzen hebben gewonnen met de film Vlaardingervaart, nl. GOUD en het LAUREAAT van de Nova tijdens de recentelijk gehouden NFF 2010 in Terneuzen. Daarnaast mocht Mieneke nog de prijs in ontvangst nemen voor de beste vrouwelijke cineast. Hiervoor kreeg zij een leuk beeldje als herinnering. Voor ons een reden om hier nog eens bij stil te staan.

IMG_1597

 Rob Kleijn had een compilatie gemaakt op DVD van de foto's die gemaakt waren tijdens het festival. Voor alle betrokkenen weer een moment van herinnering. Het was zo leuk gedaan dat gevraagd werd om het nog eens te draaien. 

Inmiddels zijn de opnamen voor een nieuwe film weer achter de rug. Jan de Bloois had wat gemaakte foto's tijdens het filmen op muziek gezet om iedereen te laten genieten van een voorproefje. Tijdens een verblijf in Goes was Jan ook op een leuk presentje gestuit voor filmers. Hij wilde dat graag overhandigen aan John Sterk, die na Mieneke toch wel heel veel werk had verzet voor Vlaardingervaart. Technisch opnameleider, uitvoerder van de montage in verschillende versies en bewerker van de kleuren omdat niet alle camera's dezelfde kleurbasis hebben. Dat deed John verzuchten dat je bijna zou verplichten om gelijke camera's te kopen. Het setje beeldjes bestond uit een regisseur (compleet met toeter), een belichter, een cameraman en zelfs een beeldje met het klapbord. 

IMG_1594IMG_1598


IMG_1599
Vervolgens werd scène 11 uit de nieuwe film vertoond, waarbij Mieneke een toelichting gaf over het spel van de acteurs en John over de technische problemen die daarbij aan de orde waren. Zo zagen we bijv. take 1 tot en met take 7. Het kan soms wat lang duren voor het gewenste resultaat is bereikt. Soms zit het wat tegen zoals bij de stinkende pan waarvoor Mieneke lang van de voren een mooi brouwsel had gemaakt, compleet met stank en schimmel. Bij haar afwezigheid had manlief dat stinkende spul maar opgeruimd, zodat opnieuw kon worden begonnen. Volgens het idee van Mieneke had de film zich moeten afspelen in de Herfst, compleet met wind, regen en vallende bladeren. Tijdens de opnamedagen bleef dat echter vaak achterwege.

Na de pauze keken we nog een keer naar de versie (v3.4.1) van Vlaardingervaart, zoals deze was vertoond op de NFF 2010. Het zal moeilijk worden om dit succes te evenaren. Rond 11 uur ging iedereen met een tevreden gevoel huiswaarts.
© FVCZ.NL