2010-12-01 Jan Mens Maassluis

Gastspreker was Jan Mens, lid van de videoclub in Maassluis. Door onze voorzitter werd hij aangekondigd als iemand die alles kon vertellen over DV/HD/ etc. Jan introduceerde zich als een techneut met zijn achtergrond in de meet- en regeltechniek, alsmede computerbesturing. Voor zijn werk in het toenmalige Oostblok had hij toestemming om zaken te filmen, hetgeen daar normaal verboden was. Hieruit is zijn belangstelling voor filmen ontstaan. Later kwam daarbij het monteren van films. Hij is nu ook betrokken bij de lokale omroep in het Westland. Jan vindt het jammer dat zin de winkels zo weinig aandacht wordt besteed aan de verschillende systemen, hun voor- en nadelen, vooral met betrekking tot het monteren van films. Hierdoor ontstaan vaak misverstanden: veel wordt beloofd, waarna thuis de echte problemen ontstaan. Veel informatie werd door Jan al op papier gezet en aan de aanwezigen verstrekt. Binnen het kader van dit verslag zou het te ver voeren om alles te vermelden, zodat nalezen veel interessante informatie kan opleveren. We noemen daarom slechts enkele behandelde onderwerpen.

hdvbeeldformaten

Met betrekking tot HD gaf Jan aan dat het HDV systeem (type HD2) door Sony is ontwikkeld voor gebruik op de bestaande DV bandjes en montagesystemen.  Met MPEG-2 compressie en een resolutie van 1440 x 1080 (rechthoekige pixels en vertaald naar 1920) vraagt het systeem minder van de montage computer. Dit in tegenstelling tot het AVCHD systeem (resolutie 1920 x 1080) en MPEG-4 compressie. Dit systeem is volgens Jan eigenlijk niet bedoeld om te monteren maar gewoon te vertonen. AVCHD is beschikbaar in verschillende levels. Hardware matige ondersteuning is noodzakelijk bij het monteren op computersystemen. Real-time werken is alleen mogelijk met een 64-bit systeem of speciale software. 

Zelf maakt hij gebruik van een Matrox MOX-serie.

Verder werd nog aandacht besteed aan interlaced t.o.v. progressive. Interlaced is daarbij een erfenis uit het PAL verleden en voor vertoning op normale TV schermen. De huidige LCD en plasma schermen kunnen, evenals de computer, werken met progressive.

Het maken van een goede DVD is een verhaal apart. Via testen kan hij vaststellen of een beschreven DVD goed of slecht is en daardoor de afspeelbaarheid voorspellen. In een computer is vrijwel alles afspeelbaar. De problemen ontstaan bij het afspelen in een DVD player. Het upgraden van de firmware van een brander is noodzakelijk, maar wordt te weinig gedaan. Blue-ray is nog kritischer dan een DVD. Zelf werkt hij met speciale goud opgepompte DVD's van 2.60 euro, veel duurder dan de standaard DVD's op de markt.

Een probleem bij AVCHD vormen ook de bij opname gebruikte SDHC kaartjes. Hij heeft vastgesteld dat soms 7-8% van de informatie niet gelezen kan worden en daardoor onbruikbaar is. Het zal je maar overkomen na een lange wereldreis.

Tot slot geeft Jan aan dat een systeem voor videomontage een heel ander systeem is dan een normale PC. Helaas is er nauwelijks kennis te vinden van een normale videomontage computer. 


© FVCZ.NL