2011-01-12 Films van leden

Deze avond keken we naar films van leden. Er konden films worden vertoond waarbij men de intentie had deze in te zenden voor selectie voor de regiowedstrijd. We keken naar een bewerkte versie van "Droomwereld Hawaii" van Gerrit van Doornen. De oorspronkelijke versie van 15 minuten was ingekort naar 7 minuten. De film was ook vertoond of het festival in Maassluis, waarbij dromen centraal stond. Voor de maker is het vooral een herinnering aan een droomreis naar Hawaii met het hele gezin. Aan de film zelf zouden nog wel wat dingen verbeterd kunnen worden. De overgangen waren niet altijd goed (zwart beeldje), terwijl ook het geluid bij de overgangen kon worden verbeterd. Soms stond ook de horizon wat scheef. Ook  bij andere beelden had de beelduitsnede wel beter gekund. Zo zien we soms mensen zonder hoofd door het beeld lopen. De maker was deze avond zelf niet aanwezig om e.e.a. te kunnen toelichten. Later bleek dat hij in de veronderstelling verkeerde deze film nog niet te hebben gedraaid op de club.

slot coburgDe tweede film was van Willem Koelewijn en had als onderwerp "Kasteel Coburg". We kregen een goed overzicht van alle pracht en praal van het kasteel te zien, dat als een van de weinige kastelen nooit is veroverd. Een uitgebreide collectie wapentuig uit voorgaande eeuwen gingen aan onze ogen voorbij. Ook de collectie vazen was zeer indrukwekkend. De beelden waren overwegend goed van belichting, ook in de zalen van het museum. Jammer was dat de overwegend stabiele beelden werden verstoord door een veelvuldig gebruik ban pan's en tilt's. Willem had de uitspraak dat bij niet bewegende beelden de camera moet bewegen wel iets te letterlijk genomen. Je zat gewoon te wachten op een volgende pan. Jammer dat hierdoor de aandacht werd afgeleid van de vaak mooie beelden. Ook zou wat meer gedaan kunnen worden aan de shotlengte: totalen soms wat te kort, close-ups wat te lang. Bij de opeenvolging van beelden was geen duidelijke keuze gemaakt, zodat we het idee kregen te kijken naar een herhaling van beelden. Bij nadere beschouwing ging het dan weer wel over ander wapentuig. Bij de muziekkeuze werden wel wat vraagtekens gezet. Toch was het een interessante film die het waard is dat de maker naar een aantal aspecten nader gaat kijken. De autorit in het begin en einde kan beter helemaal worden weggelaten, omdat hij geen belangrijk onderdeel van de film is. In een vakantie herinnering voor thuis kunnen die natuurlijk wel blijven zitten, evenals het etentje na het museumbezoek. 

De derde film van de avond was "Japan by train" van Hans van Woerkom. Deze film hadden we ook al eerder gezien. Bij het opnieuw bekijken vallen dan toch weer een paar zaken op waarover opmerkingen kunnen worden gemaakt. Zo zou bij de intro het baby weggelaten kunnen worden. Want hoewel het een mooi plaatje is, speelt het geen rol bij de beelden. Verder zou nog wat weggelaten kunnen worden bij de maquette van Hiroshima. De groene lok op een station is overbodig. De insert van de 69e etage bij de lift zit verkeerd omdat we na het bereiken van de 69e etage nog even doorstijgen. Dat is niet logisch. Verder zien we de insert van een kasteel dat we volgens de beelden in de verte moeten zien. Door het extra plaatje worden we afgeleid en zien het kasteel dan helemaal niet meer. Wat een aantal mensen in het gras doen zal wal altijd een raadsel blijven. Omdat de trein een ondergeschikte rol speelt werd voorgesteld de rol van de trein wat verder te beperken en de film een andere titel te geven. Hans weet nog niet of hij er wat aan gaat doen.
© FVCZ.NL