2011-01-26 Cameravoering met John Sterk

Deze avond was in het kort een samenvatting van voorgaande avonden. Alle eerder behandelde zaken werden kort aangestipt.

1. Statieven:

Belichting_JS_De MannenHet is jammer dat weinig voor video geschikte statieven worden aangeboden. Zaken als Mediamarkt hebben veelal alleen fotostatieven, wel geschikt om een stabiele foto te maken maar onvoldoende demping voor een goede pan of tilt. Goede ervaring heeft John met zijn Libec TH-650. Ook het Velbon 7000 statief lijkt te voldoen. Probeer wel uit of het statief geschikt is voor je relatief lichte amateur-camera. Beneden de 2000 gram heeft men vaak problemen met veersterkte. 

Als tips werden genoemd:

- maak eens een rijder met een twee-been statief door voorzichtig van onderwerp naar achter of naar voren te gaan. De kop moet uiteraard wel soepel lopen.

- Bij het volgen van personen iets langzamer bewegen dan de persoon in beeld. Deze loop dan rustig weg. Zorg wel dat deze niet midden in beeld staat, maar wat meer naar links of naar rechts, afhankelijk van de looprichting. Persoon moet beeld inlopen.

2. Scherpstellen:

Eigenlijk altijd met de hand scherpstellen voor een goede scherpte van de beelden. Afhankelijk van het type camera kiest de automaat voor het centrum en/of heldere objecten met hoge contrasten. Professionals werken met de duim op het diafragma en de vinger op de scherpstelring. Beste methode is automatisch scherpstellen in telestand, handmatig bijsturen en vervolgens uitzoomen naar de gewenste beelduitsnede. De scherpte moet dan behouden blijven. Als dat niet het geval is hebben we een probleem met de back focus en blijft alleen over de camera terug te brengen naar de leverancier.

Als we het beeld willen losweken van de achtergrond (verleggen van de scherpte), dan kan dat alleen met handmatige scherpstelling. Tijdens de vakantie hebben we daarvoor vaak geen tijd en blijft de automaaat de beste methode. Een spotfocus heeft meer mogelijkheden en komt bij steeds meer camera's voor.

3. Witbalans:

Het beste is geen automatische witbalans (AWB) te kiezen maar gebruik te maken van een voorkeuze voor daglicht, kunstlicht etc. Voor kritische belichting kan gekozen worden voor het hanbdmatig instellen van een witbalans. Bij een menglicht van daglicht en kunstlicht kan het zinvol zijn de automaat te kiezen. Bij menglicht hebben we ook geen goede referentie. Onze hersenen relateren alle kleuren aan wit. 

o_photo_led_z96_kit_01

Met moderne LED lampen hebben we de mogelijkheid om bijverlichting te geven met verschillende kleurtemperaturen van 3200 tot 5600 K. John liet ons een voorbeeld zien van een LED verlichting, waarbij de kleurtemperatuur kan worden aangepast met een filter Type HDV-Z96. 

Te bestellen via eBay in het verre oosten:

http://shop.ebay.nl/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=HDV-Z96

Officieel heet deze lamp: 

HDV-Z96 LED Photo/Video Light Kit, 96-LED 800 lux Video Light Kit for Camcorders a Cameras. Meer informatie is o.a. te vinden op de website: 

http://lacoloronline.com/blog/?10121-New-Affordable-Super-Bright-LED-Light-HDV-Z96

4. Belichting:

Graag zouden we de belichting vastzetten, maar dat is niet altijd mogelijk. Controle met zebra effect 70% (voor lichte huidtinten)  / 100% is wel wenselijk. Beneden diafragma 6 neemt de kwaliteit van het beeld af, maar we hebben wel meer licht. De kwaliteit van een lens is het beste in het middengebied. Iets donkerder beeld is beter te corrigeren bij de montage.

5. Geluid:

Geluid opnemen gaat het beste met een externe microfoon. Windruis vermijden door gebruik te maken van een windjammer, bijvoorbeeld van het merk Rycote. Alternatieven van de markt werken minder goed, maar beter dan geen bescherming.

6. Filter:

Soms kan het gebruik van een filter zinvol zijn. Te veel licht kunnen we beperken met een ND filter (verschillende gradaties), ook wel grijsfilter genoemd.. Spiegelingen in water en ramen is te voorkomen met een polaroidfilter, waardoor de reflectie verdwijnt. Op het gebruik van filters werd niet verder ingegaan, omdat ook nog gelegenheid werd geboden voor het maken van opnamen met de eigen camera van kleurige onderwerpen.

Belichting_JS_JohnOp de foto hiernaast zien we de door John meegebrachte en felgekleurde voorwerpen. Door John werden deze soms bijgelicht met het inmiddels bekende LED lampje.

De leden konden spelen met de verschillende instellingen van de witbalans en belichting.

Al met al een leerzame (en voor een deel) ook doe-avond.

© FVCZ.NL