2011-02-02 NoPro Filmisch

Jan de Bloois had tijdens een verblijf bij kennissen in Boxmeer opnamen gemaakt van de Bloedprocessie in Boxmeer, die daar De Vaart wordt genoemd. Op basis van informatie over deze processie en historisch materiaal had hij een film gemaakt van meer dan 13 minuten. Na een historische inleiding werden beelden getoond van de processie van 2010. 

kkn9De inleiding was goed gevonden, maar kon hier en daar wat worden verbeterd. Zo zagen we een graaf tegen de achtergrond van een landschap, terwijl ook een kasteel op een ander plaatje beschikbaar was. De titel met "op de grens van Limburg en Brabant" begon wel erg ver naar het zuiden waardoor de aandacht werd afgeleid. De processie zelf was een registratie, waaraan door inkorten en verplaatsen van beelden wel wat kon worden verbeterd. De vele inserts zijn storend. Ook het commentaar zou met wat meer enthousiasme kunnen worden uitgesproken. Jan heeft toegezegd de opmerkingen van vanavond te zullen verwerken in een wat ingekorte versie.


alt=

Met Rinus Vollebregt gingen we naar Vietnam, natuurlijk met de fiets. In 26 minuten maakten we de belevenissen mee van het fietsende gezelschap en zagen fraaie stukjes natuur. Volgens Rinus was de film bedoeld voor het gezelschap. Toch was het ook voor ons wel genieten. In de film waren nog wel wat verbetering mogelijk. Zo zagen we wel eens een scheve horizon, waardoor de rivier dreigde leeg te lopen. Wel wordt gerept over drie stromingen in het Boedisme, maar verzuimd wordt aan te geven welke. Van de opmerking "Ziet er lekker uit" zullen we maar aannemen dat daarmee het wat later in beeld komende eten wordt bedoeld en niet de aardige jonge dames in beeld.

De film is een verzameling mooie plaatjes, die helaas soms wat overbelicht zijn. Het verhaal hangt er eigenlijk maar wat omheen. Toch wellicht iets om er nog een wedstrijdfilm van te maken.

Van Jan de Bloois zagen we 3 minuten uit een trouwfilm van Cindy en Carst. Hierbij was gebruik gemaakt van het lievelingslied van het bruidspaar, bnl. Babe van Stynx. Hiervan had Jan een midi-bestand gevonden en dit in Garageband verwerkt tot een carillon. Komt erg natuurgetrouw over.

Rob Kleijn had voor ons weer "China's wedergeboorte" meegebracht. In 12 minuten zagen we opnamen uit 2008 van een prachtig land. Een paar overgangen waren wat minder, sommige shots wat erg snel afgebroken. Verder een goed verhaal en goed bijpassende beelden. Jammer dat de voice-over wat vlak is en meer uitgesproken zou moeten zijn.© FVCZ.NL