2011-03-09 NoPro filmisch

Deze avond stond er 'NoPro Filmisch' op het programma. Een avond om je filmpjes, klaar of niet klaar, te laten zien en bespreken. Er waren afmeldingen van Rinus en Gerrit. Er waren helaas niet veel leden aanwezig deze avond. 
Onder het genot van een kopje koffie, en nog een tweede kopje koffie, werd er geanimeerd gesproken over onze hobby, o.a. over een stabilisatie-programma (plug-in) voor Pinnacle.
Deze plug-in heet 'Mercalli'. (Meer hierover  op de site van Pinnacle en ook hier. )   

s_hoge-lage-boulevardMieneke beet vervolgens het spits af met een kort filmpje, gemaakt voor haar vriendin. In het filmpje brengt die vriendin, met haar bejaarde moeder, een bezoekje aan de boulevard in Scheveningen.
Helaas bleek Mieneke de verkeerde versie gebrand en meegebracht te hebben. Dit is gelijk een tip: als je bezig bent met een filmpje, en je gaat hiervan een nieuwe versie maken, BENOEM die versie dan ook en sla het op met een andere (duidelijke) naam. Bijvoorbeeld 'Schevingen versie 1', 'Scheveningen versie 2' enzovoorts. Dan voorkom je dit soort problemen. Mieneke kreeg wat tips over nauwkeuriger knippen, zodat erg ruwe en onbedoelde camerabewegingen niet in de montage terechtkomen.
Ook had Mieneke geen materiaal gefilmd (zee, branding, duinen, vuurtoren etc.) die als tussenshot konden fungeren. Verder was de aftiteling wel heel erg kort.
Mieneke neemt de goede versie een andere keer mee.

Na Mieneke was gast Theo Loomans aan de beurt. Theo filmt al jaren en heeft vroeger al met Super-8 gefilmd. Later werd dat Hi8. Deze werd opgevolgd door een JVC mini-DV camera. Theo maakt voornamelijk vakantiefilms, en monteert dit met Pinnacle 10.7. Kort geleden heeft Theo een HD camcorder aangeschaft, een Panasonic HDC-SD60.  
Theo had wat beelden geschoten in het Westerpark. De camera werd (analoog) op onze beamer aangesloten. De beeldkwaliteit was goed. Opvallend aan deze camera is de 35x optische zoom.

kadoelerbosHierna hadden we nog wat tijd over om iets uit het archief te draaien.
Dit werden film nr. 32, 'Een standplaats voor" van Eddy Jansen. Deze film gaat over de sloop van een overdekte parkeerplaats in het Kadoelerbos en de aanleg van een nieuw parkeerterrein.
Leuk om te zien en vooral leuk door Eddy's commentaar. Desgevraagd zou Eddy de film nu korter maken, een bekend verschijnsel…..
Het twee filmpje was filmpje nr. 44, '20 seconden', een opdrachtfilm/clubfilm onder regie van Ben Brinkel, over de moeilijkheden die je als amateurfilmer kan tegenkomen, en hoe je op een club kan leren die moeilijkheden te overwinnen. Ook dit zouden we nu allemaal héél anders doen. Zo zie je maar hoe leerzaam dit is!
(Jan)

© FVCZ.NL