2011-03-30 RVCV op bezoek

Met 10 gasten van de RVCV uit Rijswijk was het een mooi gevulde zaal in de Petuniatuin. Daarnaast kregen we ook een leuk en gevarieerd programma te zien met 10 films. Na de opening door onze voorzitter kreeg Jan Coene het woord namens de Rijswijkse club. Hij merkte op dat de RVCV en de FVCZ geen vreemden van elkaar zijn. Hij schetste kort de geschiedenis van de club. Opgericht in 1974 als RFFVV met ook fotografie als onderdeel van de club. Super-8 werd analoge video, analoog werd weer digitaal. In 2006 ontstond de RVCV omdat de computer een belangrijke rol begon te spelen en een aparte avond werd gehouden voor de zg. "digibeten". Inmiddels is men weer terug bij alleen video, met een steeds grotere rol voor de Apple computers (Apple inloop avonden).

bataviawerfDe eerste film was "Een dagje Batavia werf" van Hans Snijder (iMovie). Mooie plaatjes en goede kleuren. Wel regelmatig niet afgemaakte bewegingen (pan, zoom) en weinig CU's. We missen hierbij een leuk verhaal. 

In "Winter" van Ton Kellner zagen we fraaie winterbeelden met schaatsers  en koek en zopie. We missen in deze film het live geluid en over de keuze van de muziek is niet iedereen gelukkig. Ook hier missen we de CU's en door het gebrek aan camerabewegingen is het alleen een mooie registratie. 

Wel een goed verhaal met een leuke introductie was "Delft, je bent een stukje van mij" van Will Vrijenhoek. De ouderen onder ons hebben deze opnamen al eens in een ander verband gezien. De film is inmiddels ingekort waardoor de tekst soms wat te kort op elkaar zit. De film werd gemaakt bij het 15 jarig bestaan van de club uit Rijswijk. Dat filmen niet altijd saai en vervelend is zagen we bij de film "Even proeven"  van Ton Kellner. Als je opnamen maakt op een beurs in het kader van het Whisky festival in Groningen" kun je de spelers natuurlijk niet droog laten staan. Jammer van het geluid, waardoor je niet hoort wat wordt gezegd. Door de mooie beelden kregen we een goede indruk van de proeverij. Jammer van de plaats van de ondertiteling. 

parkourMet de film "Parkours" van John Meijer kwamen we zelfs weer in het Zoetermeerse stadshart terecht. We zagen de activiteiten van de groep "Hyperspeed", waarbij een gewone sprong niet goed genoeg is. Mooie opnamen en leuke interviews. Brons gehaald op de regio. Na de pauze keken en luisterden wij naar "Plof" van Ton Kellner en Peter Heuvelman. Leuk idee om van het ontploffen van een gebouw een korte speelfilm te maken. Veel aandacht voor details, zoals de baby onder het stof. Leuk om naar te kijken. "Het dierenrijk van het Loo" was een film van Peter Heuvelman. Mooie natuur opnamen, regelmatig een CU van aanwezige dieren. Mooi spel met de scherptediepte en een passende muziek. Je mist hierdoor zelfs de voice-over niet. 

Waar kun je beter "Spelen met water" dan in de Rotterdamse haven? Mooie beelden van Ton Kellner met mooie muziek. Je vraagt je hierbij zelfs af of de muziek speciaal voor deze film gecomponeerd is. Met Dick Baks trokken we naar de Veluwe voor "Herdenkingen Airborne". We missen hierbij het hoe en waarom van de film. Volgens de maker is het geen documentaire, omdat je het hele verhaal niet kwijt kunt in 5 minuten film. Wel enkele leuke details, maar ook veel parachutisten die in de verte landen. Nu blijft het een verslag van zo'n dag vanuit de plaats waar de filmer stond. Dat spannende muziek een film kan dragen liet Jan Coene zien met zijn film "Destination Moon" . Het idee ontstond om de maan maar te kiezen als een mogelijk nieuwe lokatie van de club, omdat de oude zall zou moeten worden gesloopt. Een mooie afsluiting van een leuke avond.© FVCZ.NL