2011-04-27 Frits van Santen.


"Films Van N.O.I. naar Indonesië". 

Een aantal films van Frits van Santen, HAF Den Haag. Een niet alledaags programma voor een film- en videoclub, omdat het hierbij meer om de getoonde beelden ging en minder over de film-technische aspecten. Het programma werd samengesteld voor leden van een etnografische vereniging, die het een interessante avond vonden.

Frits van Santen is geboren en getogen in het toenmalige Nederlands Oost Indië en nog steeds verzot op dit land, ondanks alle problemen van Jappen kampen en gedwongen vertrek uit Indonesië. Na zijn studie wilde hij weer graag terug naar deze gordel van smaragd, maar kreeg daarvoor geen permit van Soekarno. In latere jaren is hij wel verschillende malen terug geweest en heeft daarbij ook oude stekjes bezocht. Zijn dochter woont nu in Indonesië, waardoor een bezoek aan het land ook nog een andere reden heeft. Frits kan met weemoed vertellen over zijn geboorteland, is een goed verteller met een goede kennis van het land. Alleen door het vertonen van wat films kon hij worden gestopt. Wij zagen achtereenvolgens eigen films en opnamen van de zender Garoeda TV.


1. HET MOCHT NIET ZO ZIJN (montage 2010). Een min of meer nostalgische terugblik van Frits op het leven op een suikeronderneming op Java ahv. filmbeelden uit 1938.  ± 7 min. 

ikanteri

2. ZOUT VISJE. Reportage vervaardiging: 3`15" 

Een film over een klein visje Ikanteri, dat wordt gezouten om niet snel te bederven. Opnamen op het eiland Selayar. We mochten niet alleen naar het visje kijken maar er zelfs van proeven. Zoiets maak je bij het kijken naar een film maar zelden mee.

3. INDONESISCHE CHIP. Reportage vervaardiging: 5´06". Opnieuw kijken en proeven, maar nu met een kroepoekachtig product als emping.

Zowel zoutvisje als emping werden overgenomen van Garoeda TV.

kuda7o

4.DE DEMONEN GEFOPT (2009). Balinees feest: 4´48". Deze opnamen spelen zich af op Bali tijdens de "dag van de stilte". Iedereen blijft thuis om de demonen het idee te geven dat er niemand meer is en dat ze ergens anders hun werk moeten gaan doen. Ook hotelgasten worden dan verzocht om in het hotel te blijven en niet als toerist de rust en stilte te verstoren.

5. DE GONG (2006). Reportage vervaardiging: 6´43". Opnamen van het maken van gongs, bij ons beter bekend als de instrumenten die we zien in een gamelan orkest. Opnamen gemaakt onder zeer moeilijke omstandigheden (te weinig licht).


6. KUDA LUMPING  Reportage dans: 12´57". Dans door een aantal mannen, waaronder dansers die een paard berijden van gevlochten bamboe. Dansers raken in trans. Een en ander is onnavolgbaar en de dans wordt alleen op bepaalde dagen opgevoerd. Dansers worden hiervoor opgeleid (ca 4 jr) en doen dit uit geloof of overtuiging.

7. DE VONDST. Over vouwenkamp op Java tijdens de bezetting van Ned. Indië. ± 18 min. Een film waaraan Frits anderhalf jaar heeft gewerkt. De film ontstond bij het kijken naar een herdenking, waarbij het besef kwam dat hij eigenlijk weinig wist van het verblijf en overlijden van zijn zus in een Jappen kamp. Hierover had hij met zijn moeder nooit gesproken. Daarna werden nabestaanden geïnterviewd, om bijzonderheden te achterhalen. Gezien het onderwerp best een emotionele film. Mooie beelden van het interview, 60 jaar na de gebeurtenissen. De titel van de film werd afgeleid van de vondst van oude films in een koffer, maar dit kwam eigenlijk niet goed uit de verf. De rol van de koffer had beter moeten worden uitgewerkt.

8. Het gat en de gevolgen (2003). Opnamen van een goudmijn op Kalimantan in het leefgebied van de Payak-stam. Na het hoogtepunt van de mijn in 1992 ging het steeds slechter en in 2004 werd de mijn gesloten. Het is nu een beschermd natuurgebied, waarin de restanten van de vervuilende mijn nog duidelijk zichtbaar zijn.

Met een spreker als Frits van Santen beleef je toch een leuke en interessante avond, ook al heb je geen eigen binding met Indonesië. Leuke films met een goed verhaal eromheen. 


© FVCZ.NL