2011-10-05 NoPro Filmisch / camerabeheersing


Vandaag de eerste NoPro filmisch avond van het najaarsseizoen. Nog niet iedereen is terug van vakantie en een enkeling is al weer weg. Toch keken we nog naar een paar korte films die de afgelopen tijd waren gemaakt. Jos Houdijk had een montage klaar van een koor van Cultuur lokaal. Het zag er goed uit en Jos kreeg een paar korte opmerkingen waaraan nog wat zou kunnen worden gedaan. Jan de Blooijs had een eerdere montage van FM7 wat ingekort. Het interview zat nu met inserts boven de beelden. Helaas niet altijd op dezelfde plek zodat het raden was waar het weer zou komen. Niet iedereen was gelukkig met deze vorm omdat het koor op de achtergrond de aandacht trok en hierdoor het interview in de verdrukking kwam. Gesuggereerd werd om het koor als still te gebruiken in zwart-wit. Jan zal er nog eens naar kijken. Beide films kwamen in heldere kleuren op het scherm met dank aan de nieuwe HD beamer.

Jan de Blooijs had ook nog een film gemaakt voor het thema "Malen". Deze werd goed ontvangen. Jan had wat leuke effecten verwerkt. Een paar kleine tips werden gegeven om de film nog wat te verbeteren.

2010-09-29-2

Na de pauze waren verschillende leden met hun camera in de weer om onder leiding van John Sterk de camera wat beter te leren beheersen. Hierbij werd aandacht besteed aan belichting, scherpstelling en geluid. Tevens werd de noodzaak van een goed statief benadrukt. Wil je gebruik maken van pan en tilt dan moet je beschikken over een goed statief (ca. 150-200 euro). Heb je dit niet dan moet je geen camerabewegingen maken.

Bij de belichting kwam het gebruik van de witbalans aan de orde, aanpassing van de belichting zodat geen overstraling van objecten aan de orde is. Veel camera's hebben de mogelijkheid om nog aanpassingen te doen. Vastzetten is ook van belang, zeker bij wisselende omstandigheden als toneelverlichting. Met betrekking tot de scherpstelling is het van belang om in te zoomen en waar mogelijk extra hulpmiddelen voor scherpstelling te gebruiken. Vanzelfsprekend werkt dit alleen in handbediening. Automaat dus uitschakelen !

Ook het geluid moeten we wat bijregelen, zodat oversturing van het geluid wordt voorkomen. De mogelijkheden zijn hierbij ook camera afhankelijk. Voor enkele leden toch wat verrassende mogelijkheden die men niet eerder had ontdekt. Al met al dus leerzaam. Oefenen blijft echt nodig, omdat men een aantal zaken blindelings moet kunnen uitvoeren.


© FVCZ.NL