2012-02-08 Bezoek van AMFI'66 Hillegom

Vanavond kregen we gasten van AMFI'66 uit Hillegom. Waren wij destijds met een grote delegatie naar Hillegom afgereisd, de club uit Hillegom wilde niet achterblijven en bracht naast negen films ook zoveel leden mee naar Zoetermeer. Na een welkomstwoord van onze voorzitter was de avond in handen van Jan Buitenhuis. 

edubouw2

De eerste film die we te zien kregen was "Edubouw", een opdrachtfilm uit 2010 en gemaakt door een werkgroep.Twee jongelui lopen door een winkelstraat en zien bij een winkel met elektronica een wel erg mooie flatscreen TV en stellen dan samen vast dat ze om dat te betalen toch wel eerst een baan moeten hebben om wat te verdienen. Zij melden zich aan bij Edubouw voor een bedrijfsopleiding, die aan het eind van de film met goed gevolg werd afgesloten. De muziekkeuze van van de jongens zelf en erg ritmisch. De montage was hierop niet afgestemd, maar wel goed verzorgd. Het is een mooie promotiefilm voor Edubouw. Dat de jury's hierover verschillend kunnen oordelen bleek uit de toelichting. Een jury stuurde de film door, de ander oordeelde dat deze film niet kon omdat ervoor betaald werd.

"Voorjaarskriebels" (2007) bracht duidelijk in beeld hoe het kan kriebelen bij boten bezitters als het voorjaar weer in aantocht is. Na het klaarmaken van de boten in de winterperiode mogen ze dan eindelijk weer in het water. Dat nu werd duidelijk in beeld gebracht, alhoewel de discussie op gang kwam over het stellen van de stempels. Chronologisch wel juist, maar voor de aandachtige kijker minder logisch ook al is het een andere poot onder de kraan. Een voorbeeld van een stuk eendrachtige samenwerking van leden van een botenclub. Enkele kijkers misten wel de voorjaarsbeelden.
De "AMFI'66 Promotiefilm" was eveneens een werkopdracht van de club. De burgemeester verteld over Hillegom en blijkt later reclame te maken voor de videoclub. Leuk gedaan maar wel wat verwarrend. Zouden wij de burgemeester van Zoetermeer ook zover kunnen krijgen?
Groep 60+ (inmiddels wel 65+) maakte een film in het kader van "Cultureel Erfgoed", een thema opdracht van NH63. Wandelend door Haarlem kwam men tot de conclusie dat de Lutherse kerk hiervoor wel geschikt was en men kreeg hierbij goede medewerking. Veel aandacht voor details, zoals de zwanen (symbool Luther) en de gebrandschilderde ramen met de Luther roos. Veel en duidelijke informatie over het ontstaan van de kerk en de overgang naar Evangelisch Lutherse kerk.Ook mooi waren de opnamen van sopraan Wieke Ubels. Mooi camerawerk, goede montage en mooie muziek. De film werd tweede bij het NH63 festival.

Croatia (2)

"Kroatië" was een vakantiefilm en nam ons mee vanaf het vertrek op het vliegveld naar een cruise langs de eilanden voor de Kroatische kust, om uiteindelijk weer terug te komen op de luchthaven voor een ontvangst door de kleinkinderen. De opnamen waren al wat ouder en door de maakster gemaakt met een camera die zij een dag voor vertrek teleen had gekregen. De opnamen werden vervolgens door een clublid gemonteerd met de bij een enkeling nog bekende techniek met twee recorders en een thumbs-up (een kastje waarbij je met de duimen start en stop commando's gaf). Mooie plaatjes van onderweg, met hier en daar ook zinvolle informatie. Jammer dat het omgevingsgeluid (vooral wind) niet door een thumbs-up te corrigeren viel.
In opdracht van de VVV Lisse werd de film "De Anatomische Les"  gemaakt door vier filmers. Na afloop had men de beschikking over een koekdoos vol DV materiaal. Onderwerp was het maken van een mozaïek van 6 bij 8 meter van het schilderij van Rembrandt. Het geheel werd verdeeld in 12 panelen van 1 bij 4 meter. De originele kleuren waren niet na te maken omdat deze kleur bij hyacinten ontbrak. Veertien vrijwilligers en een captain waren bezig met een paneel. Het was een erg sociaal gebeuren. Helaas stelde de DVD zich wat minder meelevend op en gaf in een bepaald stuk zoveel storing en hapering dat we bijna het complete schilderij moesten missen. Gelukkig had men ook de "UNICA 2007 promotiefilm" op het programma staan, waarbij we veel beelden uit de film herkenden en daarbij ook het resultaat konden bewonderen. Van geheel andere aard was de film "The Art of Christmas" van Joggli Onstenk (2002). Op basis van kerstkaarten en eigen gemaakte opnamen werd een sfeerbeeld gecreëerd, waarbij de gebruikte muziek dragend was. De maker vertelde dat de film uit verveling was ontstaan en dat hij bij het doorbladeren van oude kerstkaarten op het idee kwam om er wat meer mee te doen. Het is best veel werk geweest, maar het resultaat mag er zijn. Vaak wordt de beste film tot het eind bewaard en dat moet AMFI"66 ook gedacht hebben met "Foutje bedankt", een speelfilm van de groep Prodeo. Kern van het verhaal is het gezegde :Eerlijkheid duurt het langst". Een jong stelletje ziet een mooi gelegen huis en wil dat wel kopen, maar komt zo'n 35.000 euro te kort. De vader van de jongen vindt dat geen probleem en maakt de het bedrag over op een rekening. Helaas bleek deze rekening niet meer op naam te staan van zijn zoon. De begunstigde besluit het geld niet terug te storten maar er een leuk leven van te gaan leiden. Veel kopen, rijden in een luxe cabrio en gokken. Gelukkig wint ze ook wel eens. Na verloop van tijd krijgt zij spijt en besluit het bedrag weer terug te storten, reden genoeg om hierna door de rechtmatige eigenaar een feestje te geven. Ook de moeder van het meisje komt op dat feest en je raad het al. De filmers kregen veel medewerking van bedrijven en personen en hadden het geluk een prachtige actrice te hebben voor de hoofdrol. Tijdens het speelfilmfestival in Sneek werd zij genomineerd als beste actrice. De film kreeg zilver bij de NOVA.
Al met al een leuke en gezellige avond met een keur van mooie films.

© FVCZ.NL