2012-02-15 Het geslacht De Lamboy

Volgens het programma zou deze avond een technische avond worden. Omdat Gerrie aangegeven had een film te hebben gemaakt en daarbij nog wat technische problemen had, werd als eerste deze film gedraaid. Technische problemen waren er ook met het geluid bij de projectie. Met vereende krachten werd hier naar een oplossing gezocht voor het probleem. Gelukkig werd uiteindelijk het probleem gevonden op een wat ongebruikelijke plek. Bij het afstoffen van de versterker in de kast was blijkbaar een knopje omgezet.

Vervolgens mochten wij een knopje omzetten omdat we keken naar een verrassende film. Gerrie had een film gemaakt over haar voorouders met als titel "Een terugblik naar het verleden". Haar zus was tijdens een onderzoek naar het verleden op mooie informatie gestuit. De eerste gebeurtenissen spelen zich tussen 1290 en 1500 vrijwel geheel af in Maastricht. Tussen 1500 en 1550 ontstonden er twee takken de Lamboy op verschillende plaatsen in Belgisch Limburg. De eerste tak bezat het landgoed Groenendael bij Bilzen, Rond 1650 waren er vier broers die dit bezit deelden. Deze broers leenden geregeld geld met hun aandeel in de goederen van Groenendael als onderpand. De schuldenlast werd uiteindelijk zo groot dat Groenendael verkocht moest worden. Jan Bormans, rentemeester generaal van de prins-bisschop van Luik, werd in 1671 de nieuwe eigenaar. Carel de Lamboy trouwde omstreeks 1650 met Anna Margaretha van Meurs, die van haar ouders het kasteel Raaf (rave) bij Eynatten erfde. De tweede tak bezat het landgoed Dessener bij Wintershoven, omstreeks 1600 werd het dorp Wintershoven bij de bezittingen gevoegd en in 1640 ook Kortessem. 

wapen lamboy verleend aan Wilhem III

Wilhelm de Lamboy III, sinds 1636 de eigenaar, was veldheer in de dertigjarige oorlog (1618-1648) Hij bracht het tot veldmaarschalk en werd wegens zijn militaire verdiensten eerst tot baron, later tot graaf benoemd. Hij vestigde zich in Bohemen, waar hij ook landgoederen bezat. Bij het wapen van Wilhelm de Lamboy vinden we een zwarte dubbelkopige Oostenrijkse adelaar in een gouden veld, verleend door de Duitse keizer aan Wilhem III. Gelukkig had Gerrie het voordeel dat door anderen reeds uitgebreid onderzoek was gedaan naar het geslacht De Lamboy. Geïnteresseerden kunnen veel informatie vinden bij http://www.lamboy.be/?page=voorgeschiedenis

abdij herkenrode

Het eerste stuk van de film geeft een heel mooi beeld van de geschiedenis. In het tweede deel gaat de familie op zoek naar tastbare herinneringen aan het verleden en kwamen zo terecht in Belgisch Limburg. Zo kwamen zij ondermeer in Herkenrode en Hasselt. Deels vertelden de huidige bezitters van een landgoed over het verleden en heden. Door gebruik van film ipv fotomateriaal had dit deel een ander ritme. Ook het commentaar was daardoor wat minder verdeeld over de beelden. Voor de familie is dit een waardevol document geworden. Als filmers kunnen we dan wel meer aandacht besteden aan details, maar wij vormen niet de eigenlijke doelgroep. Mooi was de aftiteling van de film met de vermelding van Gerarda Kierdorff - de Lamboy, passend bij het onderwerp van de film.

Na de pauze werd nog aandacht besteed aan een paar problemen. Bij projectie bleek dat niet het volledige beeld werd weergegeven via de DVD en de N van Nationaal gedeeltelijk ontbrak. Bij weergave via een laptop was dit wel het geval. Het geeft wel aan dat het veilige kader bij titels ook nu nog aandacht verdient. Al met al een verrassende avond, waarbij de thuisblijvers (al dan niet ziek gemeld) wel wat hebben gemist.


© FVCZ.NL