2012-04-04 NoPro filmisch


53. Kalaw - Marktdag - Myanmar 2011 - Anton Moeskops (20)Halong bay floating village(2)caodaismehertog-jan-arcen

Met Rinus Vollebregt gaan we "Fietsen in Myanmar", beter bekend als Birma. De film was vooral gemaakt voor de groep deelnemers en andere belangstellenden.  Voor ons ook leuk om te zien, want het is een land dat niet door iedereen wordt bezocht. Mooie scherpe beelden en een goede kleur, jammer van een storende vlek in het beeld die vooral bij de donkere delen opvalt. Jammer dat je zoiets pas thuis ziet. Eigenlijk koet je altijd alert zijn op een vuiltje op het objectief. Het geluid ondersteunt de sfeer van de film, alhoewel de geluidsovergangen wat soepeler zouden mogen lopen. Bij de titel verwacht je ook wel beelden vanaf de fiets, maar deze ontbreken veelal. Wel is de film voorzien van een goed en duidelijk verhaal. Jammer dat het live geluid niet altijd is gebruikt, waardoor de stilte opvalt. Bij het slaan op een klok verwacht je toch wel geluid. Als je bruikbaar geluid hebt zou je dat wel moeten gebruiken, wegdrukken is minder mooi.Toch een mooi verslag van een reis. Volgens de aankondiging was de film nog niet af, maar wilde Rinus weten of de beelden bruikbaar zijn voor een verkorte versie voor een wedstrijd. Daarmee kan hij best aan de slag.

Van Theo Loomans zagen we het inmiddels vijfde deel van zijn reis door Vietnam. Opnieuw de inmiddels van Theo bekende mooie beelden in de vorm van een registratie zoals hij de dingen tegenkomt. Wel geeft hij hier en daar commentaar, maar dat is nog niet in de vorm van een uitgewerkt verhaal. Deze keer was Thuc Hien bezocht en werd een boottocht gemaakt in Halong Bay met de inmiddels bekende kalksteen formaties. Een mooi einde van een 30 dagen durende reis. We wachten met belangstelling op een verder uitgewerkt verhaal. 

Van een bezoek aan tempels had Theo al een samenvatting gemaakt met de titel "Caodaisme". Een mooie samenvatting met mooie beelden, waarbij een echt verhaal nog ontbrak. Voorstel is ook beweging af te maken met een moment van rust. Als kijker willen bij een verhaal over tempels ook graag weten wat het voorstelde. We zijn niet allemaal opgegroeid met termen uit het boeddhisme.

Van geheel andere aard was de film van Gerrie Kierdorff over een bezoek aan de Hertog Jan Brouwerij in Arcen
In 2008 werd zij uitgenodigd door de wielerronde van Drenthe om mee te gaan naar twee van hun sponsoren, uiteraard om te filmen. Zij had een gedeelte uit deze film gehaald  om eventueel een discussie op gang te brengen,  juist om alles wat je tijdens zo’n opdracht kan tegenkomen en er leergeld uit te halen. Zij wilde de film vooral laten zien omdat zij nog steeds problemen heeft met het goed verwerken van geluid. Mooie beelden en live geluid waar helaas weinig meer aan te doen is. Probleem bij dit soort opnamen is dat je de gids eigenlijk moet voorzien van een microfoon, waardoor je beter geluid hebt op de camera. Een andere mogelijkheid blijft om dat live geluid terug te dringen en de film te voorzien van later ingesproken geluid. 

Queen Mary 2

Voor een gids die duidelijk in beeld is een wat minder fraaie oplossing. Wel zouden de opnamen van het afvullen beter naar voren geplaatst kunnen worden, waardoor de presentatie van de gemaakte bieren, samen met het genot daarvan, aan het einde van de film komt.

Van Jan de Bloois zagen we ca. 6 minuten materiaal van een basismontage van 6 minuten over “Een koningin vertrekt ….”. Het bleek hierbij te gaan om een nog onvolledige montage van de Queen Mary 2 van de Cunard line. Geconstateerd werd dat best nog wat beelden konden worden weggelaten, omdat de indruk bestond dat we wel naar herhalingen keken. Wellicht dat de beelden kunnen worden gecombineerd met een interview van iemand die het schip van nabij kent of er een reis mee heeft gemaakt.

Jan Boelhouwer had een film gemaakt van 7 min 45 sec over de bouw van de rotonde Meerzichtlaan voor zijn huis. Graag wilde hij weten of de film ook interessant genoeg zou zijn voor anderen. Het is best een leuk idee om een onderwerp zo dicht bij huis te verfilmen. De film zou wat korter mogen, maar door het onbekende onderwerp blijft het toch boeien. Wel werd het bier bij de opening gemist. Wellicht was daarvoor het standpunt in zijn huis niet ideaal.


© FVCZ.NL