2012-06-06 Wedstrijd "Mijn omgeving"


balijbos zoetermeer

De wedstrijd met als thema "Mijn omgeving" leverde weer een aantal leuke films op. Door omstandigheden waren een paar leden niet in staat geweest een film tot een goed einde te brengen. Jan Boelhouwer had blijkbaar zoveel goed materiaal dat hij niet in staat was geweest de film tot de gewenste max. 5 min in te korten. 

De wedstrijd leverde een duidelijke winnaar op. Theo Loomans had met 5 keer een eerste plaats succes met zijn interpretatie van het onderwerp. Mieneke Mei werd afgetekend tweede met haar dramatische benadering van Delft.We begonnen met een film van Gerrie Kierdorff  "Kleien of kunstdraaien". De opnamen waren gemaakt tijdens Goudsche Keramiekmarkt 2012". Leuke opening van de film met tekst over het beeld, kleiende kinderen en een leuke ondersteunende achtergrondmuziek. Jammer dat een voice-over ontbrak. Later in de film weer wel gebruik van live-geluid en neemt de stem van de pottenbakker de voice-over voor zijn rekening. De aandrijving van de machine komt uit de lucht vallen. Je denkt eerst dat het wat anders is.

Theo Lomans nam ons eerst mee naar het park bij de watertoren, het Balijbos en het Floriade park. Tenslotte belanden we in de eigen tuin, waarmee de film ook had kunnen stoppen. Theo wilde echter ook een beeld geven van zijn eigen tuin en het werk daaraan. Als geheel een goed verhaal, mooie plaatjes en een goede invulling van het thema "Mijn omgeving"

Mieneke Meij maakt " Delft, de omgeving van Mieneke gezien door de ogen van een oude man". Een speciale invulling van het onderwerp met een mooie dramatische muziek. Jammer dat het live-geluid wat teveel overheerste. De tekst van de oude man was mooi, de beelden soms wat te kort en ook sterkt wisselend van lengte. Terugdenken aan wat niet meer kan. De muziek was van het Rozenberg Trio.

Mijn omgeving is alles wat mij omgeeft. Dat was de boodschap van Ben Verbeek. Ervaar het leven als een tunnel: soms licht, soms donker, maar aan het einde altijd weer het licht. Een filosofisch verhaal van meester Ben, die zelf de hoofdrol speelde in de film en voor de vuist weg ook het commentaar insprak. Hierdoor loopt de tekst niet altijd lekker. Deze was echter wel goed en ook verstaanbaar.

Van Rinus Vollebregt zagen we "Een dagje pretpark Drievliet 2012". Een registratie van een dagje uit in het park met mooie opnamen vanuit de attracties. Wel missen we de voice-over en was het geluidsniveau niet altijd goed. Problemen had Rinus ook met de automatische belichting (schaduwen en hemelpartijen). Het einde kwam wel erg plotseling.

"Koninginnedag Zoetermeer 2012" was de inzending van Hans van Woerkom. Een registratie van de activiteiten van die dag. Geen voice-over, live-geluid wel van goed niveau en natuurlijk mooie plaatjes. Ook hier een plotseling einde met aftiteling en abrupt afbreken van geluid.

Conclusie van de aanwezigen was dat we een dergelijke wedstrijd vaker moeten doen.
Na tellen van de uitgebrachte stemmen door Jan kon Ben de uitslag bekend maken. Hij merkte echter terecht op dat enkele films het begrip "Mijn omgeving" wel ruim hadden geïnterpreteerd en niet aan alle eisen van het reglement voldeden.

Score:

1. Theo Lomans: 10 (5 x 1e) en winnaar.
2. Mieneke Meij: 13 (5 x 2e)
3. Ben Verbeek: 25
4. Gerrie Kierdorff en Hans van Woerkom: 29
5. Rinus Vollebregt: 42


© FVCZ.NL