2012-11-14 NoPro filmisch


Een avond met NoPro filmisch is altijd afwachten wat er komt. Deze avond hadden we een vol programma, dit vooral door een paar wat langere films. Dat kon van de eerste film van John Riegen niet gezegd worden. Onder de titel "Windje3" zagen (en hoorden) we een slechts enkele seconden durende animatie. Leuk geprobeerd, maar te kort om er veel over te zeggen. De tweede film van John was "Vakantie, tuin, kinderen" uit 2010 en ging over het rooien van een haag van de buurvrouw, het ruimen daarvan en de hulp die werd verkregen van kinderen bij het verfilmen hiervan. Doordat vanuit een standpunt werd gefilmd was er weinig variatie in de beelden en kwam de film als wat langdradig over. Inkorten van scènes kan de film aan kracht doen winnen. Knippen van enkele takken is voldoende voor de kijker. De muziek was passend en door John ingespeeld.

800px-St. Mère Église John Steele

Van Willem Koelewijn zagen we een film over "Sainte-Mère-Église" (2012). Dit Franse dorp is bekend geworden omdat het als eerste bevrijd was, maar ook op de route lag van de tegenaanval op Utah beach. Het was een afwisseling van stills, eigen beelden en oude opnamen in het museum. Met name de oude beelden gaven een beeld van het verleden waarvoor dit museum is opgericht. Het is een mooi museum, maar er gebeurd relatief weinig. Het commentaar bij de film wordt daarom erg gemist.

(monument parachutisten)


Blyde-River-Canyon 03

Met Theo Loomans gingen we gedurende 55 minuten op "Rondreis door Zuid-Afrika (2008)". De film was een hermontage waarvoor de opnamen (en deels reeds ingesproken commentaar) vanaf DVD's waren geïmporteerd en deels van nieuw commentaar waren voorzien. Naast een bezoek aan toeristische trekpleisters kregen we als kijker ook het idee dat er veel werd gelunched en regelmatig een zang en dans avond werd bezocht. Verder zagen we beelden met een prima kwaliteit van de Blyde River Canyon, God's Window, Swaziland (waarvoor je zelfs stempels moet halen in je paspoort) en gingen we ook een paar keer op safari. Na een bezoek aan een township en Verenstad met zijn struisvogelfarm, kwamen we terecht in Stellenbosch, bekend van zij goede wijnen. De rondreis werd besloten in Kaapstad. Het geheel gaf een mooi beeld van Zuid-Afrika. Goede ondersteuning van muziek en voice-over, alhoewel een met minder nadrukkelijke stem voor de buitenstaander beter zou zijn. Voor het reisgezelschap hoort het erbij.


(Blyde River Canyon)


Aan het eind van de avond keken we naar een 25 minuten durende montage van "Brugge" van John en Harry. De opnamen waren grotendeels uit 2004, waarna John in 2008 nog aanvullende opnamen had gemaakt. Door wisseling van systemen en formaten bleven de opnamen op de plank liggen, maar onlangs besloten zij er toch wat van te maken. Gekozen werd voor formaat 16:9 waarvoor de oude 4:3 opnamen werden opgeblazen en een rechthoekige selectie werd gemaakt. De muziek werd ingespeeld door John. De voice-over was nog niet gereed, maar hiervoor waren de teksten al wel geschreven. 
© FVCZ.NL