2013-01-16 NoPro filmisch

Bij een NoPro filmisch avond kunnen allerlei films worden vertoond, klaar of nog in bewerking. 
Eerste film van de avond was "Brugge" van Harry van der Burgt en John Riegen. De eerste opnamen waren gemaakt in 2005 op 4:3 formaat. Omdat een gedeelte van de opnamen verloren ging bleef de film op de plank liggen en werd alleen een klein gedeelte hiervan gebruikt voor een film over Marieke van Jacques Brel. In 2008 ging John opnieuw naar Brugge en maakte daar nieuwe opnamen met zijn HDV camera, helaas in het formaat 16:9 en deels met vignettering vanwege een verkeerde voorzetlens.
In december 2012 werd besloten alsnog een film te maken van de beschikbare beelden. Het eerste resultaat hiervan stond op een DVD. Bij het afspelen hadden we problemen met de instelling van de BD speler en beamer. Uiteindelijk kregen we een 16:9 beeld met bij pans een zeer vermakelijke bolling van de beelden.
De resterende beelden waren wel aanleiding om door te gaan met de film.

"Normandie 2005" bevatte eveneens opnamen uit 2005. Hierbij was spraken van oude opnamen die opnieuw waren gemonteerd om de film korter en sneller te maken. Op muziek van George Zamphir bleef een goed te bekijken product over.

"Herfstvakantie in Kandergrund" was een film van nieuweling Kees den Hartogh. Daarbij bleek toch wel een goede camerabeheersing met rustige beelden, goede belichting en kleur. Alleen het verhaal liet nog wat te wensen over. Niet altijd was duidelijk waar het over ging. Sommige shots zijn nog wel wat lang, terwijl ook enkele beelden weggelaten kunnen worden. Voor eigen gebruik en deelnemers aan een reis een goed product. Voor een vreemd publiek is het nog wat te lang en kan het verhaal worden verbeterd.

"Nul uur nul" van Eddy Jansen was een film van twee minuten met een verrassend onderwerp. Vooraf had Eddy gevraagd om de muziek voldoende hard te zetten, later bleek waarom. Het was een registratie van het vuurwerk dat vanuit zijn appartement kon worden bekeken. Met de harde knallen liepen we wel het  risico van overlast in de Petuniatuin.© FVCZ.NL