2013-02-20 NoPro filmisch

Vanavond weer de mogelijkheid om een film te laten zien en erover te praten.
We begonnen met
"Vakantie in Duitsland" van Jan de Bloois. Jan had ca. 100 foto's van een vakantie naar Duitsland verzameld en verwerkt in een presentatie met muziek. De volgorde was niet altijd logisch, zeker toen men in het natuurpark van het Zwarte Woud was.
Met Rinus Vollebregt keken we naar deel 1 van
"Marathon op de Rottemeren". De mogelijkheden om te schaatsen waren dit jaar wat minder, maar op de Rottemeren kon dat nog wel een paar dagen. Mooie beelden van schaatsers op het ijs. Rinus wil er nog wat aan doen.

"Brugge" van Harry van der Burgt en John Riegen was een vervolg op een eerder concept. Een aantal beelden waren toegevoegd of verplaatst in de film. Hierdoor kwam het commentaar beter uit de verf. De beelden waren opgenomen in 2005 en 2008, maar door afwijkende formaten niet eerder verwerkt. Alle beelden zijn nu overgezet op 16:9 en gemonteerd. Voor degenen die de eerste presentatie hadden gezien was het wel een verbetering.

"Afbraak van glasfittershuisje" van Jan Boelhouwer was een registratie van het afbreken van een gasfittershuisje in Zoetermeer. In opdracht van de werkgroep Bewegend beeld en Geluid van het Historisch Genootschap Zoetermeer, is er een documentaire gemaakt van de sloop. Dat huisje hoorde bij de gasfabriek die van 1907 tot 1917 Zoetermeer van gas voorzag. De opnamen werden gemaakt over een aantal dagen en met verschillende camera's. Algemene indruk was wel dat het mooie beelden waren, maar dat de sloop wel erg lang duurde. Voor het vastleggen van de sloop is het niet nodig om alle balken en stenen te zien verwijderen. Jan wil hieraan nog gaan werken.© FVCZ.NL