2013-03-03 Technische avond

screenshot 614


De technische avond stond geheel in het teken van digitale opslag, aanbieden op USB stick en het verder kunnen bewerken van reeds gedigitaliseerde films.

In het overzicht hiernaast is informatie te vinden over verschillende compressie technieken, de mogelijke resolutie en efficiency.

Inmiddels zijn we als club zover dat het gehele archief van DV banden is overgezet op een harde schijf.
Zodra we beschikken over een media-player zal de harde schijf hieraan gekoppeld worden of kunnen alle bestanden worden overgezet in het gewenste formaat. 

Aangezien het kunnen afspelen van een DV, DVD of BD niet meer vanzelfsprekend is voor iedereen, is het noodzakelijk geworden de gewenste film(s) te kunnen overzetten op een usb stick voor verder gebruik. Tot die tijd moeten we gebruik maken van de mogelijkheden (usb stick) en onmogelijkheden (niet alle formaten) van onze BD speler.

Hierbij kunnen zich echter problemen voordoen, omdat we te maken hebben met verschillende systemen. Daarom moeten een aantal afspraken worden gemaakt, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt moet worden van "standaarden".

Om een en ander te demonstreren had John Sterk wat voorbeelden gemaakt, waarbij kwaliteit en formaat werden gevarieerd:

1. Film in 480p H.264, 31 MB groot (MP4), 

2. Film in 720p, H.264, 76 MB groot (MP4)

3. Film in 1080i 25b, MPEG2 (BD), 447 Mb groot (MPEG)

Ter informatie: dezelfde film in Apple ProRes 422 (per beeld gecodeerd) was 3,5 Gb groot en kan natuurlijk het best worden gebruikt voor een hermontage. Kwalitatief was mogelijkheid 3 (Blue-ray kwaliteit) het beste, mogelijkheid 2 was kwalitatief iets minder maar nog zeer goed bruikbaar. Mogelijkheid 1 was kwalitatief duidelijk minder met minder aandacht voor details. Meer informatie over MPEG4-AVC is te vinden bij Wikipedia, evenals meer informatie over H.264

De beste mogelijkheden voor een goede kwaliteit en universeel gebruik vinden we bij gebruik van HD opnamen, omzetten met MP4 en MPEG2 in de gewenste kwaliteit en overspelen op een FAT32 geformatteerde usb stick.

Als we deze film verder willen bewerken zijn we aangewezen op montage software die de betreffende formaten kan inlezen en bewerken. Voor MPEG2 en MP4/M4V formaten zal dit bij alle "moderne" pakketten wel het geval zijn. Voor behoud van een aanvaardbare kwaliteit is dat dan alleen knippen en plakken.
Voor een uitgebreide hermontage kunnen we beter uitgaan van de originele digitale informatie zoals verkregen bij capturen van de DV films.
Uiteraard is e.e.a. niet beperkt tot DV banden, maar eveneens van toepassing op analoog materiaal (VHS, SVHS en Hi8/video8) na digitaal omzetten.

Gebruikmakend van een MacBook werd een film uit het archief omgezet naar een MP4 formaat, overgezet op een usb stick en vertoond op de HD beamer. De kwaliteit was zeker aanvaardbaar en kan voor alle andere DV films worden gebruikt.

Verder vertelde Jan de Bloois ons iets over het ontwerp en fabricage van een dolly. Het bewuste apparaat had hij meegebracht en hij liet tevens een korte film zien over het proces. Voor belangstellenden is deze film te vinden op: 

http://www.youtube.com/watch?v=jMgRvwuSn3w&feature=share&list=UUBuPJ3pFqdGAi64AVvoN5Vw© FVCZ.NL