2013-04-03 Films van leden

Deze avond een breed scala van films en onderwerpen. Uiteenlopende kwaliteit en ook doelgroepen. Maar daar is zo'n avond ook voor bedoeld.

Jan de Bloois had oude opnamen van een vakantie in Tsjechië opnieuw gemonteerd met de huidige modernere apparatuur. De opnamen waren in 2003 gemaakt met een JVC camera, maar hij had veel last van storende bijgeluiden tijdens het opnemen. Getoond werd een stukje uit de vakantie over het kanoën op de bovenloop van de Moldau. De muziekkeuze was niet echt origineel, omdat het hierbij ging over een erg bekend stuk van Smetana, nl. de Moldau. Wel had Jan geprobeerd om snelle beelden te monteren bij snelle passages in de muziek. Het is best een leuke herinnering geworden aan een vakantie in Tsjechië. Alleen de inleiding met excuses over de matige kwaliteit van de opnamen, was niet helemaal terecht en had daarom wel weggelaten mogen worden.

Van John Sterk zagen we diverse fragmenten uit zijn laatste film. In het kader van training waren diverse opnamen gemaakt voor Trimbos, waarbij situaties werden nagespeeld van demente ouderen. Met Encore waren de diverse scènes op een BD gezet, omdat alleen dit programma ook verschillende hoofdstukken kan toevoegen. Mooie beelden, veelal met een camera opgenomen, maar soms wel vier keert gespeeld. Je wordt je dan wel bewust van de problematiek in verzorgingstehuizen. 

images

Met Gerrit van Doornen verbleven we een week op
"Big Island", het grootste eiland van de Hawaii groep. Vanuit een hotel in Kona werden per auto tochten gemaakt naar verschillende toeristische bezienswaardigheden. Ook werd de wereld onderwater verkend met een duikboot, de Atlantis. Op dertig meter diepte vallen dan wel veel kleuren weg uit je film. Veel kleurijker waren de opnamen van de bloemen en planten op dit eiland, zeker als we kijken in een botanische tuin. De huur van een regenjas is bij de entreeprijs inbegrepen en dit bleek volgens de getoonde beelden ook niet voor niets te zijn. Opvallend zijn dan wel de mooie diepe kleuren die we krijgen met regenachtig weer. De lavavelden zijn een attractie op dit vulkanische eiland, waarbij soms de lavastroom complete wegen heeft versperd.
De beste manier om een nog werkende krater te bekijken is natuurlijk van boven. Een tochtje met een vliegtuigje moest echter vanwege de regenbuien worden afgebroken.  Als je met een auto de zaak gaat verkennen kom je in de verleiding ook tijdens het rijden wat te filmen. Dat hebben we ook regelmatig mogen zien en dat had best wat minder gemogen. Mooie beelden en een prachtige herinnering aan een vakantie.

longues-sur-mer

Van geheel andere aard was het bezoek van Willem Koelewijn aan de "Kustbatterij Longues-sur-Mer" (2011), waar we de restanten en herinnering zagen aan de invasie op de stranden van Normandië. Leuk gevonden zijn de dubbele beelden van het gebied en de zwart-wit beelden van de oorlog, compleet met geluid van de kanonnen. De oude beelden kwamen wat minder goed uit de verf en waren iets te transparant. Nu nog de kanonnen laten bulderen bij de juiste beelden en het effect is compleet. Willem heeft wat met dit onderwerp en heeft ongetwijfeld daarvoor het benodigde materiaal in huis.Als laatste film van de avond keken we naar het eerste stuk van een film van Gerrit over de bruiloft van zijn kleindochter Marit met David. We zagen hoe uitgebreid en zorgvuldig daar in Canada zo'n bruiloft wordt voorbereid. Een dag voorbereiden, een dag echt oefenen en proefdraaien etc. Voor de familie uit Nederland is het natuurlijk een extra attractie, compleet met overnachten in zo'n bak van een camper. Hoe de rest van het feest verliep zagen we niet, maar we kunnen ons wel voorstellen dat dit een enorme ervaring moet zijn geweest. Wat we wel zagen waren mooie beelden, mooie kleuren en voldoende details om het geheel te kunnen volgen.


© FVCZ.NL